• 366 de blocuri din județ prezintă degradări ale fațadelor • Inspectoratul Teritorial în Construcții avertizează că despinderea fațadelor de pe blocuri poate fi un pericol real pentru orice băcăuan
Un incident petrecut săptămîna trecută în Iași, unde un bărbat de 79 de ani s-a trezit cu o ploaie de cărămizi în cap, în timp ce trecea pe lîngă un bloc, a readus în atenție problema refacerii și a întreținerii fațadelor. Gheorghe Fesan, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții (ITC) Bacău, spune că, dacă în acest caz întîmplarea a făcut să poată fi evitată producerea unui accident grav, au fost situații în țară unde desprinderea fațadelor de pe blocuri s-a soldat cu victime omenești. „Sînt lucruri foarte importante, care sînt mult prea ușor trecute cu vederea”, spune inspectorul Fesan. Fără a intenționa să semene panica între locatari, Gheorghe Fesan amintește că administratorii asociațiilor de proprietari sînt cei care trebuie, conform legii, să facă observațiile privind starea imobilelor pe care le au în administrare.
Încă din vara anului trecut, Inspectoratul în Construcții al Județului (ICJ) Bacău a trimis către cele cîteva sute de asociații de locatari și proprietari din județ înștiințări prin care administratorii erau informați depsre obligațiile care le revin în privința urmăririi comportamentului în timp a construcțiilor. „Prin aceste adrese, proprietarii și administratorii au fost informați că au obligația să efectueze la timp lucrările de întreținere și reparații la imobilele în care locuiesc. Totodată, asociațiile de locatari au fost înștiințate că trebuie să comunice ICJ starea tehnică a tencuielilor sau placajelor fațadelor, precum și măsurile care au fost luate acolo unde s-au constatat degradări. S-au primit pînă acum 132 de răspunsuri în care au fost semnalate degradări ale fațadelor, la un număr de 366 de blocuri de locuințe”, precizează inspectorul Fesan. Inspectorul șef al ITC mai adaugă faptul că, dincolo de responsabilitatea administratorilor de a urmări intervențiile în timp executate asupra clădirilor pe care le au în administrare, legea spune că proprietarii sînt cei cărora le revine responsabilitatea întreținerii în stare corespunzătoare a imobilelor. Astfel, proprietarii trebuie să se îngrijească de efectuarea lucrărilor de zugrăvire și vopsire a părților exterioare ale clădirilor, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate, precum și efectuarea altor lucrari de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice. Practic, proprietarii caselor și ai apartamentelor de bloc vor trebui să aibă grijă ca fațadele să fie văruite și fără bucăți de tencuială căzute. „Dacă se întîmplă o tragedie din cauza desprinderii unei bucăți din fațade, proprietarul apartamentului din dreptul căruia a căzut tencuiala poate fi tras la răspundere”, mai atrage atenția inspectorul Fesan. În plus, conform legii, nerespectarea prevederilor legate de urmărirea comportamentului în timp și neefectuarea reparațiilor în vederea menținerii siguranței în exploatare se sancționează cu amenzi cuprinse între 15,5 și 77 de milioane de lei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns