O societate de construcții băcăuană a încercat să-și înșele un angajat
• Lucian Lazăr a fost dat afară disciplinar de la Rombet SA, dar a reușit să se reangajeze în urma unei hotărîri judecătorești • un control al inspecției muncii a dezvăluit că prejudiciul adus lui Lucian Lazăr de către firmă era de aproximativ 15 milioane de lei
Societatea băcăuană Rombet, cu sediul în zona Izvoare, a încercat să-și înșele unul din angajați cu suma de 15 milioane de lei. Abuzul ar fi rămas nedescoperit dacă omul n-ar fi sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă, care a efectuat un control și a dispus plata sumelor restante.
Povestea, potrivit relatării lui Lucian Lazăr, de profesie șofer, a început în urmă cu peste un an, cînd s-a schimbat conducerea firmei și, o dată cu ea, și relațiile cu salariații. „Am lucrat mulți ani la Rombet. Totul a fost în regulă, însă doar pînă-n ziua-n care au venit alți șefi. De-atunci am avut mai mulți de suferit, mai ales vechea gardă. Eu, de exemplu, m-am trezit concediat disciplinar fără să fi comis vreo indisciplină”, ne-a povestit revoltat fostul angajat. Însă omul a contestat disponibilizarea în instanță. Judecătorii i-au dat cîștig de cauză, silind Rombet să-l reangajeze pe același post. „Am fost oricum trimis în șomaj la începutul acestui an. Voiam însă să părăsesc unitatea cu situația lichidată, iar ei au refuzat să-mi plătescă orele suplimentare prestate în ultima vreme și concediul de odihnă de anul trecut și m-au dat și afară fără să-mi spună măcar în prealabil”, a continuat Lucian Lazăr.
Văzînd că nu-și poate face dreptate, omul a hotărît să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă, instituție menită să vegheze la buna desfășurare a relațiilor de muncă. „Sesizările mele n-au avut nici o finalitate pînă am scris o scrisoare ministrului muncii, care a dispus, prin Inspecția Muncii București, clarificarea situației create la Bacău”, a precizat fostul șofer de la Rombet.
Descinși la fața locului, inspectorii ITM Bacău au efectuat, la începutul lui aprilie 2004, un control care a scos la iveală exact aspectele semnalate de Lucian Lazăr. În urma verificărilor, firma a fost obligată să restituie acestuia suma de nouă milioane pentru orele suplimentare neplătite, salariile pentru perioada pe care fusese disponibilizat ilegal, despăgubiri pentru a doua concediere, dispusă fără a-l informa, precum și plata restantă pe concediul trecut cu vederea. „Mi-au dat înapoi peste 15 milioane de lei”, ne-a spus omul.
Dincolo de situația fostului angajat Rombet, rezolvată în cele din urmă prin intervenția Tribunalului și a Inspecției muncii, rămîne abuzul săvîrșit de această societate, abuz la baza căruia s-ar afla, afirmă Lucian Lazăr, într-o scrisoare trimisă redacției, răzbunarea conducerii societății. Întrebat despre acuzațiile aduse conducerii firmei, directorul Rombet, Iulian Cristea, a motivat că la baza concedierii disciplinare ar sta „o cursă pe care trebuia s-o facă domnul Lazăr și pe care n-a efectuat-o”. El a recunoscut însă decizia instanței în acest sens și a precizat că „toate drepturile cuvenite au fost plătite persoanei în cauză” (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns