• liberalii spun că dacă funcționarii publici care sînt și pe liste nu sînt sancționați, dacă un secretar este lăsat să candideze, apoi suspendat cînd se declară liberal, alegerile nu pot fi considerate democratice
Faptul că oamenii Partidului Social Democrat (PSD) au călcat legea în picioare în această campanie electorală nu mai e o noutate pentru nimeni. Ilegalitățile au pornit de la chestii mărunte și s-a ajuns pînă la o sfidare pe față a contracandidaților și, în final, a electoratului. La puțină vreme de la declanșarea campaniei s-a descoperit că, de fapt, mai toți șefii instituțiilor publice din Bacău, care sînt, după lege, funcționari publici, candidează și pe listele PSD. Presa a scris, însă organele competente ale statului s-au făcut că plouă. A urmat apoi cazul secretarului comunei Corbasca, căruia Prefectura, printr-un ordin semnat de prefectul Cătălin Mardare, i-a permis să candideze. După ce candidatul, care se autosuspendase între timp, a anunțat că reprezintă PNL în alegeri, prefectul a dat un ordin de schimbare din funcția publică.
Abuzuri ale actualei puteri au fost însă semnalate la tot pasul de-a lungul celor patru săptămîni de campanie. „PSD vrea să rămînă la putere fără să țină cont de lege. Pentru ei, legea e bună doar pe hîrtie. Cînd trebuie să o și aplice, lucrurile se schimbă brusc”, consideră deputatul liberal Valeriu Gheorghe.
PSD a „sărit” și la candidații independenți
Primarii de la țară au urmat, se pare, exemplul șefilor PSD de la județ și au dus abuzurile pînă la cote nebănuite. La Bîrsănești, de exemplu, primarul pesedist Ilie Mihai a condiționat plata ajutoarelor sociale de voturile date lui de cetățeni. „Vă dau restul de bani după alegeri, dacă ies primar. Dacă nu, nu vedeți nici un ban”, susțin unii localnici din Bîrsănești că le-ar fi spus primarul. Social – democrații au încercat să scape de contracandidați și la modul fizic. În comuna Sascut, de exemplu, fiul actualului primar, Ioan Răuță, a fost acuzat de Nicolae Enache, candidat independent la funcția de primar în comună, că l-a bătut pînă l-a băgat în spital.
„Au fost mult mai multe abuzuri. În Bacău, de exemplu, primăria a interzis panotajul electoral pe panourile electorale aflate pe domeniul public. Am vrut ca buletinele de vot să fie semnate de trei membri din secțiile de votare, nu au fost de acord și au făcut contestație. Orice sesizare sau contestație face opoziția la Biroul Electoral Județean, cei care-l conduc iau mereu decizii în defavoarea noastră. Ce să mai spun că centrul orașului Bacău s-a transformat în șantier în ultima săptămînă. Că banii publici sînt folosiți drept monedă electorală. Eu nu spun că nu-i bine să se facă, dar trebuia făcut de mult, nu în grabă și de proastă calitate, fiindcă totul se face din banii cetățenilor”, a mai afirmat șeful Organizației Județene a PNL.
Liberalii mai spun că în metodele dubioase folosite de PSD în campanie intră și dezinformarea cu bună știință a electoratului, în special cel de la țară. Valeriu Gheorghe a dat exemplu un fluturaș care a fost împărțit, spune deputatul, de social – democrați la Berzunți, în care se spune că „dacă PSD nu cîștigă, adio primărie, adio SAPARD, adio gaz metan, adio drumuri, adio investiții”. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns