Scrisorile și mesajele telefonice pe care le primim zilnic la redacție aduc în prim-planul atenției un aspect ce ține de lipsa de receptivitate a instituțiilor statului și a reprezentanților acestora vizavi de implicarea lor în soluționarea unor probleme și situații de interes general sau personal. Formalismul este cel care le definește atitudinea – sînt de părere corespondenții noștri. Sîntem amînați, duși cu vorba, mințiți. Ni se dau răspunsuri seci, la modul general, fără a se aborda fondul problemei și a se găsi soluții pentru fiecare caz în parte. Nici nu știm ce să mai credem și cum să mai procedăm. Iată ce ne scrie un corespondent din Bacău care, ajuns la disperare, ne solicită ajutorul pentru ca mesajele sale repetate să ajungă, măcar acum, acolo unde trebuie:
„Stimată redacție,
Mă numesc Ioan Cașcaval, sînt băcăuan (locuiesc pe strada Banca Națională bloc 46, scara E, apart. 73), pensionar pentru limită de vîrstă și cu o activitate de peste 40 de ani în producție. De nenumărate ori m-am adresat președintelui țării și primului-ministru, pe care am ținut să-i informez despre situația deosebit de grea în care este nevoită să se zbată această categorie socială: veniturile mici, costul ridicat al vieții, abuzurile unor funcționari etc. etc. De fiecare dată am sperat că voi primi răspunsurile potrivite la cele semnalate de mine, dar și măsuri care să ne amelioreze nivelul de trai. Și tot de fiecare dată m-am înșelat. Ori tăcerea acestor două instituții ale statului a fost deplină, ori adresele oficiale îmi comunicau, în termeni lapidari, că s-a luat la cunoștință și că problemele semnalate se află în atenția dumnealor. De schimbat, nu s-a schimbat, însă, nimic. Eu, ca și ceilalți români aflați în situația mea, nu cerem nimic exagerat, ci doar un tratament corespunzător pe care îl merităm prin zecile de ani lucrați pentru țară. Vrem o mărire reală a pensiilor, nu cu procente de 2 la sută care înseamnă, practic, nimic, ci cu cel puțin 50 la sută, și asta imediat, nu după anul 2007, fiindcă noi nu dispunem de prea mult timp de așteptare. Tot în numele acestor oameni propun îmbunătățirea sistemului de asistență medicală prin creșterea numărului de laboratoare de analiză, dar și al cabinetelor care să asigure asistență de urgență persoanelor în vîrstă și cu posibilități materiale limitate. De asemenea, mărirea listei de medicamente compensate și gratuite. In altă ordine de idei, este necesară studierea posibilităților de relaxare fiscală prin reducerea taxelor și impozitelor de tot felul, astfel încît să le putem face față, paralel cu reașezarea costurilor la o serie de produse și servicii de larg interes social, precum energia electrică și gazele naturale, căldura și apa caldă menajeră, telefoanele etc., cît și la alimentele de bază. Desigur, sînt multe alte aspecte care ne domină viața de zi cu zi și ne copleșesc prin efectele lor, dar consider că cele enunțate mai sus sînt de primă urgență.
Am apelat la sprijinul „Ziarului de Bacău” întrucît am constatat receptivitatea cu care vă aplecați asupra sesizărilor venite de la băcăuani, dar și cu nădejdea că publicîndu-mi doleanțele, acestea vor ajunge mai ușor în mapele de lucru ale președintelui Ion Iliescu și primului-ministru Adrian Năstase. Incă mai cred în puterea presei și în capacitatea ei de a rezolva ceea ce eu, sau alții ca mine, nu le pot rezolva prin simple demersuri. Vă mulțumesc și sper ca aceste semnale ale mele să ajungă acolo unde trebuie și să se întoarcă, măcar de această dată, cu rezolvările necesare și dorite. Ioan Cașcaval, Bacău”.
Lasă un răspuns