• peste 1.300 de băcăuani au declarat că se debranșează doar ca să fie trecuți pe o listă • sezonul debranșărilor nu este deloc comparabil cu cel de anul trecut, cînd s-a înregistrat o adevărată nebunie în privința cererilor de debranșare • băcăuanii care vor să-și moteze centrală mai au la dispoziție doar două săptămîni să se debranșeze
Mai puțin de 30 la sută dintre băcăuanii racordați la CET care au declarat la asociațiile de proprietari că vor să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire au încheiat conturile cu firma. Zilele trecute, în evidențele principalului furnizor de căldură și apă caldă din oraș se aflau circa 2.100 de proprietari de apartamente care solicitaseră în scris debranșarea. Cererile de reziliere a contractelor apar în evidențele pe care asociațiile de proprietari le-au trimis la CET pînă la 1 mai, așa cum a cerut firma, aceastora adăugîndu-li-se și cele venite de la proprietarii care au mers direct la firmă. Numai că, din totalul consumatorilor care în această vară au declarat că se debranșează, doar 30 la sută și-au montat efectiv centrală proprie de apartament. „Pînă acum, 675 de proprietari de apartamenmte au solicitat încheierea proceselor verbale de constatare a debranșării, iar alți 62 de solicitanți sînt pe lista de așteptare. Aceasta înseamnă că doar 30 la sută dintre proprietari s-au debranșat efectiv. Ceilalți, probabil, s-au trecut pe liste ca să fie trecuți, nu că ar fi avut intenția să renunțe la serviciile centralizate de încălzire”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul de la CET Bacău.
Comparativ cu anul trecut, numărul cererilor de debranșare este incomparabil mai mic. În sezonul precedent, mai bine de 5.000 de proprietari de apartamente au renunțat la serviciile centralizate de căldură și apă caldă. Deși societatea preluase în primăvara trecută mai bine de 8.000 de apartamente de la Termloc, după sezonul frenetic al debranșărilor plusul era de doar 17 la sută. „Anul acesta, dacă în final se vor debranșa 1.000 de apartamente, este bine. Asta înseamnă că oricum vom avea mai mulți consumatori decît în primăvară, iar eficiența instalațiilor va fi mai mare”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu. Creșterea eficienței este datorată faptului că și în această primăvară societatea a mai preluat de la Termloc încă cinci centrale, care au adus încă 2.000 de apartamente.
Băcăuanii care vor să intre în iarnă cu propria sursă de încălzire mai au la dispoziție două săptămîni să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire. După 1 octombrie, legea interzice debranșarea pînă în luna aprilie – mai a anului viitor, cînd societățile de termoficare încetează să mai furnizeze apă caldă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns