– Mihai Tatulici, realizator la Realitatea TV, „a sters pe jos” cu autoritatile judetului: prefectul Neculai Olaru, subprefectul Constantin Scripat si sentaorul Gabriel Berca, liderul PDL Bacau – Tatulici a sustinut ca are dovezi cum ca Guvernul Boc a anulat finantarea pusa la bataie de Guvernul Tariceanu in 2008 pentru regularizarea riului Siret, inclusiv la Saucesti – subiectul este analizat si de „Cotidianul”, care sustine ca banii s-au alocat prin trei hotatariri de Guvern, ce insumau aproape 8,5 milioane de euro, dar ca ar fi fost redirectionati spre sali de sport si hit-uri – de altfel, in 2008, „Ziarul de Bacau” relata un scandal legat de digul de la Saucesti si de faptul ca acolo s-a facut o investitie minima, iar banii ramasi au fost trimisi inapoi la Bucuresti
Digul inexistent de la Saucesti a ajuns subiect de scandal national. Dupa ce oamenii de aici au fost inundati de trei ori, in 2005, 2008 si 2010, acestia s-au saturat si s-au revoltat. Ei le-a spus celor din fruntea tarii, care au venit sa vada sinistrul, in frunte cu presedintele Traian Basescu, ca nu vor ajutoare, nu vor nimic decit sa li se faca digul. De altfel, subiectul digului a fost tratat in emisunea realizatorului tv de la Realitatea, Mihai Tatulici, de simbata seara, care i-a avut invitati, printre altii, pe prefectul Neculai Olaru, subprefectul Constantin Scripat, senatorul Gabriel Berca, deputatul Ionel Palar sau Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. Tatulici i-a pus la zid pe reprezentantii Guvernului in teritoriu, stergind pe jos cu prefectul, subprefectul si liderul PDL Bacau, fost secretar general al Guvernului. El a spus ca are dovezi si ca le va face publice, cum ca in 2008, Guvernul Tariceanu a alocat bani pentru regularizarea riurilor Siret si Prut, dar ca acestia au fost blocati de Guvernul Boc si nu s-au mai regasit in investitie, ducind la ceea ce s-a intimplat acum la Saucesti. In fata acuzatiilor, senatorul Berca, fost SGG pe timpul lui Tariceanu, acum lider al PDL Bacau, nu a avut decit sa spuna ca el nu este politician, ci inginer. Mai mult, a inceput sa invoce greaua mostenire comunista. Sec, Tatulici i-a recomandat ca in acest caz este mai bine sa mearga acasa. La fel a fost luat la rost prefectul Neculai Olaru, ajuns pe aceasta functie chiar in noaptea inudatiilor, care, mai mult, a fost sef la „Ape” atit in Bacau, cit si la Bucuresti. Tatulici a mai accentuat apoi pe faptul ca deciziile politice nu iau in calcul deloc si sfatul specialistilor de la Ape. „In 2008, Guvernul Tariceanu a dat doua hotariri ce vizau readucerea zonelor inundate la stadiul initial, inchiderea breselor rezultate dupa inundatii si o hotarire prin care de acordau bani pentru finantarea taierii de cot si indiguirea Siretului. Toate informatiile le am de la Lucia Varga, care atunci era secretar de stat la Mediu. Tot atunci, ea si Tariceanu au elaborat un program de reabilitare a albiilor riurilor, in care Siretul era prioritar. Nu stiu ce s-a mai intimplat dupa schimabrea Guvernarii si unde sint acei bani”, a declarat deputatul liberal Ionel Palar. Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, a cerut sa fie trasi la raspundere vinovatii. La fel au cerut si locuitorii Saucestiului. „Daca banii au fost alocati si nu s-a facut investitia, cei responsabili sa mearga acasa, in cel mai fericit caz, in cel mai rau caz in alta parte. Trebuie sa se faca o ancheta care sa se lase cu sanctiuni, iar cei vinovati sa plateasca clar, daca se adeveresc aceste acuzatii”, a declarat Dragos Benea.
„Cotidianul” a dat de urma banilor
„Cotidianul” a luat urma banilor din 2008. Astfel, au fost descoperite trei Hotariri de Guvern prin care se alocau aproape 8,5 milioane de euro din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, pentru realizarea lucrarilor de inlaturare a efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii, precum si a lucrarilor de prevenire a efectelor calamitatilor naturale. Prin HG nr. 833/13.08.2008 bugetul Ministerului Mediului a fost suplimentat cu 13.300.000 lei, prin HG 834/13.08.2008 prevedea alocarea sumei de 20.000.000 lei din Fondul pentru Mediu, pentru executarea lucrarilor de înlaturare si preventie a efectelor calamitatilor naturale, iar prin HG 835/13.08.2008 se dispunea suplimentarea bugetului Ministerului Mediului cu inca 2.700.000 de lei pentru refacerea stocului de materiale folosite la lucrarile destinate inlaturarii efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii în perioada 22 iulie-5 august 2008. Totalul dat de Tariceanu se ridica astfel la 36.000.000 de lei, adica 8,5 milioane euro pentru refacerea si consolidarea unor diguri pe de Siret, Prut si Iza, precum si pentru construirea unor diguri noi în zonele afectate de inundatii. Acelasi ziar mai sustine ca „Guvernul Tariceanu a alocat in august 2008 aproximativ 8,5 milioane euro pentru executia de indiguiri, iar guvernul Boc 1, la intocmirea bugetului nebunescului an electoral 2009, a considerat de cuviinta sa opreasca alocarea de sume pentru finalizarea lucrarilor de regularizare a cursurilor riurilor Siret si Prut si sa mute milioane de euro de la diguri si maluri la constructia de sali de sport – „hitul” de mare succes al guvernarii pedeliste din 2009 si 2010″.
Digul, un scandal din 2005
Viorel Savin, fostul primar de Saucesti, a semnalat necesitatea digului si a susutinut ca la Saucesti nu s-a facut treaba asa cum trebuie inca din 2005. Dupa inundatiile din 2005, Guvernul aloca bani sa se protejeze malurile Siretului si implicit satul. „Pe 14 decembrie 2006, cind s-a facut receptia la dig, au venit reprezentanti de la Ministerul Mediului, de la Directia Apelor Bacau, dar eu am refuzat sa semnez si am fost facut ignorant. Le-am spus ca nu se poate ca digul sa fie la nivelul soselei de inalt. Am contestat inaltimea digului si modul in care a fost facut. Nu sint specialist, dar nu mi se pare normal ca din toti banii alocati sa se faca un dig din pamint nisipos. Pina la urma am semnat fortat procesul verbal. La fel, au facut presiuni asupra mea si cei de la Directia Apelor, ca trebuie sa semnez procesul de receptie a lucrarii. Am scris pe procesul verbal si se poate verifica ca nu sint de acord cu inaltimea si structura digului. Mi-au promis ca se va rezolva in primavara, dar nu au mai facut nimic”, declara atunci Viorel Savin. Actualul subprefect de Bacau, Tudorita Lungu, atunci sefa Apelor in Bacau, spunea ca s-a saturat de reclamatiile nefonadate ale fostului primar, care au dus la numeroase controale, din care Directia a iesit bine, si ca, daca va continua cu acuzele nefondate, il va actiona in judecata. „Fostul primar a spus ca din cauza digului a pierdut alegerile din comuna. Inteleg ca este suparat ca a pierdut alegerile, dar acuzatiile lui sint nefondate, pentru ca nimeni nu a facut asupra lui nici o presiune. Au fost controale peste controale, comisii din specialisti de la minister, Prefectura, Consiliul Judetean si mereu s-a constat ca lucrarile s-au facut asa cum trebuia, in conformitate cu legea”, declara Lungu. Ea explica atunci si cum s-au facut lucrarile cu cei 1.421.764,42 lei pentru „Taiere de cot riu Siret la Cotul Gros si Schineni”. „Lucrarea trebuia sa contina trei taieri de cot in dreptul localitatilor Cotu Gros, pentru apararea comunei Filipesti si la Schineni, pentru Saucesti. Suma nu ajungea pentru toate taierile si atunci s-a facut o singura lucrare, la Cotu Gros, renuntindu-se la Schineni. De aceea insista Savin ca nu s-a facut la Schineni”, mai
spune Tudorita Lungu.
Dig facut cu economie
Digul de la Saucesti s-a construit pe o distanta de 2.020 metri, dar primarul il voia mai inalt cu 70 centimetri. Dupa inudatiile din 2008, specialistii de la „Ape” explicau sec ca gradul de siguranta stabilit de specialisti pentru Saucesti a fost de patru, dar digul s-a facut la un grad de siguranta de 5%, adica pentru un debit al Siretului de 1.800 metri cubi, numai ca a fost un debit istoric, de 2.672 metri cubi pe secunda. Culmea este ca intregul dig de protectie al comunei Saucesti a costat 840.156 de lei. Prin doua acte normative, s-au alocat pentru aceasta lucrare, o data 390.000 de lei, iar a doua oara 500.000 de lei. Un calcul simplu arata ca din lucrare s-a facut o economie de 49.844 de lei. Bani care au fost returnati la bugetul de stat.
nicolaie sorin ionescu a zis
Resemnare
Sub ape tulburi azi,Moldova plange
Si indurare cere catre soare,
Caci a platit din nou cu-amar si sange
Tributul crud,cerut fara-ndurare.
De unde,Doamne,vine-atata apa
Curgand navalnic inspre nu stiu unde
Caci cu trufie-n suflete ne sapa
Triste-amintiri cu-ndoliate unde.
Ce ieri era oceanul de verdeata
Speranta sacra-a zilelor de maine,
S-a inecat in prag de dimineata
Lasandu-ne saraci si fara paine.
Amarnic ne-am rugat ieri celor sfinte
Potopul sa-l abata spre-alte zari
Azi toti,sleiti,nici nu avem cuvinte
Sa spunem of-ul tristei lumanari.
Batrani si tineri stau cu mana-ntinsa
Cu disperare, pentru-al lor necaz.
Rapusi de soarta si cu fata plansa
Intorc tacuti si celalat obraz.
Ing.Nicolaie Ionescu
Saucesti,2 iulie 2010
ARON IULIAN a zis
Prefectul, Presedintele Consiliului Judetean, BOC, directorul apelor, toti PDL-istii de la conducere din judet , etc,exilati la Saucesti pana se termina digul, altfel nu fac nimic decat pentru ei.
apocalipsa a zis
Prostii isi merita soarta, de aceea ni se intampla toate. Acum se platesc toate, rautatile, prostia, indolenta si nesimtirea. Acesta este doar inceputul, va fi vai de noi ca ne-am dat pe mana unora de teapa lui basescu, udrea si altora din gasca lor!
dsdfsdf a zis
nare moldova diguri, strazi, etc… da are manastiri, daca nici astea nu leam avea sigur am fi sub ape… 😐
Laura a zis
Se vede ca politicienii asteapta fonduri UE si pentru diguri.
lili a zis
In primul rind, felicitari d-le Ionescu pentru poezie. Apoi, as vrea sa-i spun d-nei subprefect Lungu ca ceea ce s-a intamplat la Saucesti dovedeste ca au fost mai mult decat fondate acuzele si reclamatiile fostului primar. Cei din guvern care au redirectionat banii spre alte constructii si cei din conducerea locala care nu i-au dat ascultare fostului primar sa plateasca din buzunarul lor daunele.