• valoarea acestora este de peste 1,5 milioane de euro
Programul SAPARD finanțează investițiile solicitate pentru încă trei proiecte depuse în județul Bacău la prima dintre măsurile acestui program – Măsura 1.1 – „Îmbunătățirea prelucrării și marketingului produselor agricole și piscicole”. Numărul proiectelor care primesc finanțare SAPARD la această măsură în județul Bacău a ajuns, astfel, la șapte. Prin urmare, pe lîngă investițiile aprobate și puse în parctică la Conagra, Europrod, Almera Internațional Galați – punctul de lucru din Bacău și Pambac Bacău, alți bani de la Comunitatea Europeană vor ajunge la Depcoinf Tîrgu Trotuș, societatea Parasuc Godovana și societatea BI & DI Prod Bacău. Astfel – ne-a informat purtătorul de cuvînt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău, Luminița Romilă -, societatea Depcoinf Tîrgu Trotuș a depus un proiect pentru o fabrică de prelucrare a laptelui, în valoare de 588.639 de euro. Pentru acest proiect a fost semnat contractul de finanțare. Societatea Parasuc din Godovana a propus înființarea unui atelier pentru fabricarea de sucuri naturale din fructe de tip bio. Inginerii Luminița și Viorel Rați, care au aici o livadă, au ajuns la o valoare eligibilă a acestui proiect de 850.400 de euro și au început tatonările pentru achiziționarea de utilaje specifice. La rîndul ei, societatea BI & DI Prod a semnat un contract cu Agenția SAPARD pentru un proiect în valoare de 128.931 de euro, pentru deschiderea unei activități de prelucrare a laptelui.
Tot la Bacău, pentru Măsura 3.1 a programului SAPARD – „Investiții în exploatațiile agricole” și pentru Măsura 3.4 – „Dezvoltarea și diversificarea activităților economice generatoare de activități multiple și venituri alternative au fost depuse patru proiecte”, fiind declarate eligibile la nivelul biroului SPARD al DARDR. Astfel, PFA Gavriliu din Mărgineni a solicitat finanțare pentru înființarea unei microferme de creștere a păsărilor ouătoare. Valoarea proiectului este de 125.500 de euro, pentru care s-au semnat documentele cu Agenția SAPARD. La rîndul ei, societatea AICBAC Bacău a propus achiziția de utilaje agricole, iar valoarea proiectului ei a ajuns la 335.500 de euro, pentru care contractul a fost semnat. De asemenea, PF Huiban Nicolae a obținut acordul agenției pentru un nou proiect în valoare de 32.210 euro, tot pentru achiziția de utilaje agricole. Al patrulea proiect de finanțare vizează înființarea unei ferme de creștere a porcilor, în valoare de 500.000 de euro și se află în studiu la Biroul SAPARD Iași.
Dintre cele tei proiecte depuse la Măsura 3.4, unul propus de PFA Sava Constantin din Roșiori, în valoare de 13.290 de euro, a fost acceptat de agenție și vizează dezvoltarea activității în apicultură. Al doilea, pentru creșterea melcilor, se află în studiu la Serviciul de Dezvoltare Rurală (Biroul SAPARD) al DADR Bacău, iar al treilea a fost respins. Acesta viza un proiect de agroturism în comuna Nicolae Bălcescu, dar – spune Luminița Romilă – poate fi îmbunătățit și adus din nou pe masa SAPARD. (Petru DONE)
Lasă un răspuns