Consiliul Concurenţei (CC) a amendat cu 1,22 milioane euro (5,2 milioane lei) 14 administratori de fonduri de pensii private care au participat la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa administrării fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II), a anunţat, marţi, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.
Investigaţia, derulată de CC, din decembrie 2007, a constatat existenţa unei înţelegeri având ca obiect împărţirea clienţilor între 14 din cei 18 companii care au intrat pe piaţă.
‘Înţelegerea anticoncurenţială a vizat participanţii înregistraţi ca dubluri în procedura de aderare îniţială la fondurile de pensii administrate privat, adică participanţii care erau înregistraţi în acelaşi timp la două fonduri de pensii.
Conform legislaţiei, aceste dubluri, respectiv 78.000 de clienţi, trebuiau repartizaţi aleatoriu, prin loterie, şi nu împărţiţi 50 – 50 la sută, aşa cum au procedat companiile în cazul celor înregistraţi la două fonduri de pensii’, a spus preşedintele Consiliului.
Acesta a precizat că astfel a fost încălcat mediul concurenţial, deoarece prin împărţirea bilaterală, administratorii fondurilor au câştigat un număr mare de clienţi şi o cotă mai mare de piaţă decât dacă participanţii înregistraţi cu mai multe acte de aderare ar fi fost invalidaţi de Casa de Pensii şi alocaţi proporţional cu cota de piaţă dobândită de fiecare participant.
‘Astfel, au fost diminuat şansele actorilor cu cote de piaţă mai mici de a li se aloca un număr mai mare de clienţi. Având în vedere că nimeni nu garantează randamentele la acest tip de pensii, doar concurenţa dintre participanţi, atunci noi ne dorim să existe un astfel de mediu concurenţial, din care au beneficii atât companiile, cât şi clienţii’, a spus Bogdan Chiriţoiu.
Acesta a spus că amenda a fost de o zecime din activele fondurilor administrate, una destul de mică având în vedere că înţelegerile dintre companii, probate de Consiliu prin existenţa unor email-uri trimise, aveau oarecum girul Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Administrate Privat (CSSPP), care a solicitat alocarea pe baza unui regim de piaţă a clienţilor consideraţi dubluri.
Consiliul a sugerat CSSPP ca metoda de alocare a dublurilor prin loterie să ţină cont de cota de piaţă din ultimul trimestru al administratorilor, şi nu de cea de la începutul aplicării Pilonului II, ceea ce avantajează companiile mari.
Investigaţia efectuată de CC a fost realizată şi pe un al doilea palier, legat de cei mai mari şase administratori şi de comisionul de administrare, existând suspiciunea că între cei şase a existat o înţelegere astfel încât să perceapă comisionul maxim de administrate prevăzut de lege, de 2,5 la sută.
„În câteva luni, Consiliul va finaliza şi ancheta legată de comisionul de administrare”, a anunţat Bogdan Chiriţoiu.
Sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II) din România este unul hibrid, caracterizat prin faptul că prevede o garanţie absolută, şi la care au aderat, până la 31 decembrie 2009, un număr de 4,57 milioane de participanţi.
În România, 12 administratori de fonduri private de pensii administrau contribuţiile a 4,57 milioane de participanţi. Totodată, activele nete erau, la 31 decembrie 2009, de 0,56 miliarde euro, echivalentul a 0,48 la sută din Produsul Intern Brut /PIB/.
Un studiu al CSSPP arată că sistemul de pensii administrat privat din România este unul de tip ‘contribuţii definite hibrid’ datorită faptului că are prevăzută o garanţie absolută şi anume valoarea contribuţiilor plătite diminuată cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.AGERPRES
Lasă un răspuns