Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat – marţi – că misiunea de luptă a armatei americane în Irak s-a terminat şi că ţara sa a fost la înălţimea responsabilităţilor sale pe acest teritoriu, potrivit extraselor din discursul său adresat naţiunii.
„Operaţiunea ‘Libertate în Irak’ s-a terminat şi irakienii sunt de acum responsabili de securitatea ţării lor”, a afirmat el, subliniind că prin acest anunţ îşi îndeplineşte promisiunea făcută americanilor când candida pentru preşedinţie.
La o lună după ce şi-a preluat atribuţiile, Barack Obama făcuse public un calendar de retragere treptată a soldaţilor din Irak care prevedea sfârşitul misiunii de luptă americane în Irak la sfârşitul lunii august 2010. În Irak urma să nu mai rămână după această dată decât un contingent însărcinat să formeze şi să asiste forţele de securitate irakiene.
„Noi am retras aproape 100.000 de soldaţi americani din Irak. Am închis sute de baze sau le-am transferat irakienilor. Şi am retras milioane de echipamente /militare/ din Irak”, a amintit Obama, începând acest discurs la 20h00 /24h00 GMT/, în cadrul solemn al Biroului Oval al Casei Albe.
SUA au fost la înălţimea responsabilităţilor lor în Irak, conflict în cursul căruia au plătit „un preţ enorm”, a afirmat preşedintele american.
Peste 4.400 de soldaţi americani au căzut în această ţară de la intervenţia în martie 2003, lansată de predecesorul lui Obama la Casa Albă, George W. Bush, cu scopul de a răsturna regimul lui Saddam Hussein, suspectat – pe baza unor informaţii care s-au dovedit false – că ar întreţine un arsenal de arme de distrugere în masă.
Afirmând că a sosit timpul ca americanii să întoarcă pagina, Barack Obama a avertizat: „Sarcina noastră cea mai urgentă este astăzi să ne restabilim economia şi să repunem la treabă milioanele de americani care şi-au pierdut locul de muncă” din cauza crizei.
„Relansarea economiei va fi dificilă”, a recunoscut preşedintele, cu două luni înainte de alegerile legislative care se anunţă periculoase pentru partidul său democrat. „Dar în zilele care vor veni, aceasta trebuie să fie misiunea noastră centrală în calitate de popor şi responsabilitatea mea centrală în calitate de preşedinte”, a promis el.
În prezent, mai puţin de 50.000 de soldaţi americani rămân în Irak, urmând să fie retraşi până în 31 decembrie 2011, potrivit calendarului enunţat de Obama.AGERPRES
Lasă un răspuns