Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a publicat, pe internet, Registrul taxelor si tarifelor fiscale si nefiscale din Romania. Documentul electronic contine 115 domenii pentru taxe, impozite si tarife, care pot fi vazute la adresa http://app.mefromania.ro/public/wps/portal/Taxe. Registrul a fost anuntat de citeva luni, dar a fost gata pentru folosire abia acum.
Registrul se deschide, de la prima pagina, cu doua capitole distincte: Registrul fiscal si al contributiilor sociale si Registrul taxelor si tarifelor nefiscale. Primul capitol cuprinde 14 butoane care conduc la detalii privind impozitele, taxele si contributiile la Bugetul de stat, iar cel de al doilea capitol are un motor de cautare pentru informatii similare din 17 domenii in care au fost grupate diferite taxe. Daca o firma sau o persoana fizica doreste sa afle ce si cit trebuie sa plateasca pentru o anumita actiune, pune in fereastra de cautare un cuvint-cheie. Taxele locale nu sint, insa, cuprinse în lista, pentru ca Registrul este în faza de proiect si va fi analizat cu partenerii sociali. Printre taxele excluse, se numara veniturile din chirii, caietele de sarcini de la licitatii, dar si taxele de doctorat care sunt colectate atit de universitati de stat cit si de cele private.
Registrul mai are o functie de control al nivelurilor taxelor si tarifelor diferitelor institutii ale statului, în sensul ca acestea nu vor mai putea opera majorari sau introduceri de taxe peste noapte. Conform unui ordin al Finantelor, toate institutiile publice erau obligate sa transmita catre minister lista impozitelor, taxelor si a tarifelor cu caracter fiscal si nefiscal pe care le gestioneaza.
Sute de legi parafiscale
La ultimul „recensamant” al parafiscalitatii, intocmit de Banca Mondiala, Romania figura cu 385 de legi referitoare la taxe si la impozite, dar MEF a reusit sa abroge 107 dintre acestea si a redus la 278 numarul legilor parafiscale. Printre taxele excluse din Registrul Fiscal se numara veniturile din chirii, caietele de sarcini de la licitatii, dar si taxele de doctorat, care sint colectate atit de universitati de stat, cit si de cele private. O firma de marime medie plateste în Romania aproximativ 96 de taxe si impozite. Pentru comparatie, Ungaria are numai 24 de taxe pentru firme, iar Bulgaria doar 17.Printre „taxele parafiscale” inca in vigoare in februarie se numarau biletele de metrou, biletele de intrare la Palatul Brukenthal sau la Muzeul Taranului Roman, taxele privind eliberarea de documente pentru stagiile efectuate in strainatate, taxe privind evaluarea si acreditarea institutiilor de invatamint particular, taxe pentru eliberarea documentelor privind conformarea ca medic si farmacist, contributia pentru inscrierea copiilor la gradinita, taxe pentru licenta nepromovata si tarife pentru expertizarea diamantelor introduse in tara.
Lasă un răspuns