Vinul alb
Un vin alb de calitate poate fi preparat din struguri cu boaba curată, atent sortați. Vinul alb, de calitate, necesită o preparare mai atentă, deoarece se poate oțeți foarte ușor dacă nu este fabricat cum trebuie. Un astfel de vin, foarte gustos, parfumat și recomandat pentru șprițurile prelungite, combinate bineînțeles cu fripturi asortate este „Otonelul”. El se face din boabe care poartă numele vinului, boabe opace la culoare și foarte parfumate. Modul de preparare este același ca pentru orice alt vin, numai că tratarea trebuie făcută cu foarte mare grijă și mai ales acest tip de vin trebuie tras în vase curate de două – trei ori, ca să nu-și piardă gustul. Oricum și oțetul obținut are un gust ales!
Un vin recomandat pentru mesele ușoare, unde se servește carne de pasăre sau pește este vinul Sauvignon. Vin alb, ușor, se face din boabe cu formă rotunjită, micuțe, transparente și care au adunat în ele zahărul și aroma unei veri toride. Un alt vin, băubil și des utilizat este Riesling-ul. Boabele utilizate la prepararea lui sînt mai micuțe și au o culoare verde-gălbui.
În general, preparatorii de vin care se respectă sortează boabele pe soiuri de struguri și prepară vinul în butoaie separate. Cei care nu țin la firmă, amestecă de obicei riesling-ul cu sauvignon-ul, iar pentru a spori cantitatea se adaugă struguri din soiul „ceasla”. Aceasta este un tip de strugure care nu afectează cu nimic gustul și aroma vinului.
Vinul roșu
Vinul roșu se prepară din struguri din soiul Merlot. Vinul obținut din struguri neamestecați este apropae negru la culoare. Cu cît mustul stă mai mult pe boască, cu atît el va ieși mai negru. Vinul acesta nu este indicat hipertensivilor. În schimb pentru persoanele care au tensiunea prea mică el reprezintă un medicament natural deosebit.
Vinul roze
Vinul roze se poate obține atît din struguri din soiul Merlot, simpli și nu în combinație cu alt gen de poamă. Dacă mustul stă foarte puțin pe boască, după ce strugurii au fost dați la zdrobitor, atunci aveți toate șansele să obțineți un vin roze de invidiat și foarte gustos.
O altă metodă de care dispuneți pentru a obține vin de culoare roz este combinarea strugurilor roșii cu cei albi. Alternativele sînt simple: fie se combină Merlot cu Ceasla, fie Merlot cu Suavignon sau Riesling. Nu este indicat să se combine strugurii negri cu cei din soiul Otonel, deoarece este păcat ca acești struguri din care se obține un vin atît de savuros să fie stricat în combinații. Specific zonei Moldovei este vinul roz obținut din soiuri cum ar fi Nohan alb și negru.
Lasă un răspuns