Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) a organizat, la sfirsitul saptaminii trecute, Adunarea generala de dare de seama pentru activitatea din anul 2010. La adunare au participat Ioan Morosan, din partea Consiliului Superior al CECCAR, si Mircea Muntean, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau.
Participantii la adunare au ascultat si au aprobat Raportul Consiliului filialei privind activitatea desfasurata anul trecut si Realizarea programului de activitate pe anul 2010 pentru indeplinirea atributiilor prevazute de acte normative sau hotaririle organelor superioare ale Corpului. De asemenea, profesionistii contabili au aprobat Executia bugetului de venituri si cheltuieli la 31 decembrie, Raportul cenzorului asupra situatiei financiare si Raportul Comisiei de disciplina, precum si Programul de activitate pentru anul in curs. Au mai fost supuse aprobarii bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2011, potrivit Normelor stabilite de Conferinta Nationala, si lista expertilor contabili de onoare si a contabililor autorizati de onoare. Adunarea a desemnat, totodata, reprezentantii filialei la Conferinta Nationala a CECCAR, care va avea loc pe 2 aprilie, si a aprobat lista cabinetelor propuse a fi supuse auditului in anul urmator. Tot acum au fost facute si alegeri pentru completarea Comisiei de disciplina, completata cu doi membri.
Principalele activitati din 2010 ale filialei au fost actualizarea tabelului expertilor contabili si contabililor autorizati si al societatilor comerciale de expertiza si contabilitate, avizarea inscrierii in tablou a unor noi membri, organizarea cursurilor de pregatire si a examenului pentru candidatii inscrisi la accesul in profesie, a cursurilor de doctrina profesionala pentru stagiari si pregatirea pentru examenul de aptitudini a 71 de stagiari. „Am intensificat – a spus raportorul, Marcel Bulinschi, presedintele filialei CECCAR Bacau – supravegherea modului de exercitare a profesiei de expert contabil si contabil autorizat si am adoptat masuri de identificare si sanctionare a persoanelor care se fac vinovate de incalcarea deontologiei profesionale”. Filiala a pus pe rol si Programul national de pregatire profesionala continua. O realizare notabila a filialei a fost extinderea noului sau sediu, cu o sala de cursuri si seminarii profesionale si cu alte spatii pentru activitatea curenta. Dintre masurile din sarcina filialei, pentru anul trecut, nu au fost indeplinite organizarea de seminarii pentru membrii evaluatori (dar care vor avea loc in acest an), de cursuri pentru aplicarea IFRS (Standardele Internationale de Raportare Financiara) si de cursuri intensive de limbi straine. Activitatile filialei au vizat, insa, 11 domenii aprobate de Conferinta Nationala a CECCAR din anul 2009.
Filiala CECCAR Bacau avea, la sfirsitul anului trecut, 703 membri experti contabili liber profesionisti si angajati, 193 de membri contabili autorizati – in total 896 de membri activi. In tabloul filialei mai erau si 90 de societati de expertiza si de contabilitate, dintre care 76 sint societati de expertiza si 14 societati de contabilitate. Filiala are, insa, si 119 stagiari. Membrii inactivi au ajuns la 722, dar si la 546 de experti evaluatori (dintre care 444 sint membri ai CECCAR).
Asupra altor probleme discutate in adunarea profesionistilor contabili vom reveni.
Lasă un răspuns