– bacauanii care locuiesc la case pot scapa de povara incalzirii locuintei cu gaze naturale – CET Bacau isi indreapta atentia spre proprietarii de case din cartierele limitrofe si intentioneaza pe viitor sa-i racordeze pe acesti consumatori la sistemul centralizat de termoficare – proiectul va functiona cu ajutorul unor module termice de dimensiuni mici folosite la case, care vor fi alimentate cu apa
Bacauanii care locuiesc la case in cartierele CFR, Serbanesti sau Izvoare au acum o alternativa la incalzirea pe baza de gaze naturale. Conducerea CET Bacau implementeaza un nou proiect de distributie a agentului termic axat pe module murale de termoficare. Acest program are ca scop principal imbunatatirea calitatii serviciului de alimentare cu energie termica a consumatorilor finali. Furnizorul de agent termic vine in intimpinarea clientilor sai si anunta ca asemenea module pot fi montate la casele situate in apropierea retelelor de termoficare. Tot ce au de facut proprietarii caselor este sa se adreseze reprezentantilor CET Bacau. Cei care locuiesc in case aflate in vecinatatea retelelor primare ale CET sunt invitati astfel sa renunte la sobe sau la orice alt sistem alternativ de incalzire si sa se branseze la sistemul centralizat. Sorin Capat, directorul general al CET Bacau spune ca intentioneaza continuarea programului de modernizare prin montarea de module termice la case particulare. „Un astfel de modul termic elimina pericolul de explozie, costul de mentenanta si intretinere. Urmarim astfel cresterea gradului de siguranta in alimentarea cu energie termica si o mai mare stabilitate a pretului energiei termice in comparatie cu pretul gazului natural”, a spus Capat.
Servicii de calitate
Suntem constienti de faptul ca au fost numeroase cereri privind debransarea de la reteaua de termoficare a orasului, insa, experienta de zi cu zi si costurile incalziirii pe baza de gaze naturale, au demonstrat ca sistemul centralizat de furnizarea a agentului termic functioneaza foarte bine si la costuri moderate din partea consumatorilor. „Preocuparile noastre nu se axeaza doar pe sursa si oras si tocmai din aceasta cauza vrem sa extindem reteaua acolo unde exista retele primare. Criteriilor noastre corespund casele situate in cartierele CFR, Serbanesti si Izvoare. In zonele amintite mergem pe conducte de agent primar si facem racordarea la fiecare casa in parte. Cu alte cuvinte, in casa intra si iese agent termic si nu gaz, fiind eliminate din start o serie de pericole”, a declarat directorul CET Bacau.
Parteneri suedezi
In acest proiect, CET Bacau va fi partener cu firma suedeza Alfa Laval. Mets Carselid, reprezentantul firmei suedeze, s-a intilnit ieri cu cei din conducerea CET Bacau, ocazie cu care a prezentat benefiiciile implementarii unui astfel de sistem de incalzire la case. „Consider ca retelele de termoficare ofera o alternativa superioara fata de incalzirea cu gaz. Agentul termic ii fereste pe consumatorii de la case de infiltratiile de gaze in sol, de pretul in continua crestere a gazelor naturale si de exploziile accidentale. In plus, sistemul de termoficare poate functiona pe mai multe tipuri de combustibili (peleti, gunoi, carbune, reziduri termice), iar noi avem o flexibilitate in a folosi acesti combustibili. Arderea la distanta este un alt factor benefic. Profesionistii din centrala termica vor reduce emisia de poluanti, adica, vor neutraliza poluarea catre oras. In plus, apa intra, apa iese, in/din sistem, nu exista conducta de gaz, iar instalatia este usor de operat si de intretinut”, spune suedezul. El precizeaza ca prin montarea de module termice vor fi eliminate pierderile de energie termica din retelele de distributie, iar parametrii calitativi ai agentului termic pentru incalzire si apa calda de consum vor fi imbunatatiti semnificativ.
Toni a zis
Dar agentul termic care vine la case de la CET nu se obtine cu gaz ca doar asa am inteles ca sunt proiectele de investitii si ca se renunta la carbune?
virgil a zis
Mai bine si-ar rezolva problema cu poluarea, sa investeasca in instalatii; noi cei care locuim la case preferam sa ne incalzim cu lemne decit sa respiram duhorile acestui CET. Iarna pluteste funingea prin aer si se aseaza peste case, in case, pe peretii caselor, pe rufele puse la uscat; pina si zapada se inegreste de la funingine; primavara ramane totul in jurul lui patat si negru.
je a zis
pai cred ca asta e si scopul, acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu, finantat de UE, tocmai pentru a se oferi servicii de termoficare mai bune, nepoluante, controlabile si la un cost mai bun pentru beneficiari.