Racirea vremii umple Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, de oameni ai strazii. Acestia „trag peste noapte” in unitate, pentru a se incalzi si a trage un pui de somn intr-un pat normal, constienti fiind, cei mai multi dintre ei, ca nu au cum sa fie alungati de catre cadrele medicale. Mai mult, unii oameni ai strazii au devenit, se pare, si adevarati clienti si ai Serviciului Judetean de Ambulanta, pe care singuri il solicita pentru a fi adusi in unitatea medicala. Aici, ei cer asistentilor si ingrijitorilor sa fie spalati, deparazitati si adapostiti. Situatia a devenit suparatoare pentru cadrele medicale, activitatea fiindu-le serios perturbata. „Problema este foarte delicata pentru ca, in baza unui ordin de ministru al Sanatatii, noi sintem obligati sa-i primim in spital, chiar daca nu ridica probleme deosebite de sanatate. Acesti oameni recurg la tot felul de trucuri pentru a ajunge in spital, unde vin de bunavoie si solicita personalului de ingrijire sa fie deparazitati si spalati. Sint niste cheltuieli pe care spitalul le face cu acesti oameni care, culmea, nu au probleme medicale deosebite. Avem un tinar de 26 de ani din Bacau care isi cheama singur ambulanta zicind ca-i este rau. Ajuns la Urgente, incepe sa faca scandal ca vrea sa fie deparazitat si spalat. Mereu are pe el 25 de pulovere”, a spus Mirela Romanet, purtatorul de cuvint al SJU Bacau. Mai mult, se pling cadrele medicale, unii dintre ei sint si agresivi, sint in stare avansata de ebrietate sau ridica probleme serioase de igiena. Este cazul unui astfel de „client” care ia paturile din salonul de observatie la rind, facindu-si nevoile in acestea. Cei mai multi dintre „pacienti” nu vor sa vorbeasca despre ei insisi, spunind doar ca au avut familii si ca acestea nu ii mai primesc in sinul lor.
Au adapost, dar nu le place
Multi dintre clientii spitalului sint, de fapt, si clienti ai Centrului de Cazare Temporara a Persoanelor fara Adapost din cadrul Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) Bacau. Aici, oamenii strazii au posibilitatea de a innopta in conditii bune, primind in plus, si hrana calda. Media celor care innopteaza in centru este, spun reprezentantii SPAS Bacau, de circa 20-30 pe timp de iarna. Problema este ca, unor asistati nu le placeaici pentru ca fumatul si consumul de bauturi alcoolice sint interzise si nici persoanele in stare avansata de ebrietate nu sint primite, la centru neexistind personal medical. Colaborarea dintre SJU Bacau, Politia Locala si SPAS Bacau este strinsa, facindu-se eforturi comune pentru sprijinirea oamenilor strazii. Acestea sint insa uneori depasite, oamenii strazii avind, pare-se, propria lege dupa care-si duc viata.
miron a zis
Sesizari la ministerul Sanatatii in acest sens, trebuie facute de cei din sistemul sanitar; oamenii din afara sistemului nu stiu ce se intampla acolo, asa ca nu exista rezolvare pentru aceasta situatie daca aceste cadre sanitare nu fac sesizari. Copilului care nu plange, mama nu-i da sa suga.