Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-a condamnat pe directorul SIF Oltenia, Dinel Staicu, şi pe fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), Ion Popescu, la câte 7 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune, în dosarul fraudării BIR.
De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Radian Răceală, fostul director al Direcţiei de creditare din BIR, la cinci ani închisoare cu executare, în timp ce Viorica Duţu, fostul şef al serviciului de creditare de la aceeaşi bancă, a primit patru ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de nouă ani sub supraveghere.
Decizia este definitivă, urmând ca Dinel Staicu, Ion Popescu şi Radian Răceală să fie încarceraţi.
Cei patru au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în noiembrie 2006. Potrivit DNA, în perioada iulie 1999-februarie 2000, Ion Popescu, Radian Răceală şi Viorica Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106.786.123.000 de lei vechi şi credite în valoare de 80.535.611.000 de lei vechi către unsprezece societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Cesiunile de creanţă au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare, fiind acordate unor societăţi nou-înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor.
Dinel Staicu a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folosiţi de inculpat la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla.
Valoarea mare a contractelor încheiate contrar dispoziţiilor legale, modalitatea în care au fost aprobate împrumuturile, folosirea sumelor de bani obţinute în interesul altor societăţi, creditele care depăşeau cu mult valoarea fondurilor proprii ale băncii au reprezentat modalităţi prin care Dinel Staicu i-a ajutat pe funcţionarii băncii să comită infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Procurorii susţin că prejudiciul cauzat, prin infracţiune, băncii este de 187.321.734.408 lei vechi la nivelul anului 2000. AGERPRES
Lasă un răspuns