Sute de bacauani, atit de la orase cit si din mediul rural, sint diagnosticati, anual, cu tuberculoza, de la inceputul lui 2011 inregistrindu-se, de asemenea, citeva cazuri. Specialistii spun ca aceasta boala nu mai este demult una a saraciei, lovind din plin in toate mediile si la toate categoriile de virsta. In plus, Bacaul se numara printre judetele in care incidenta bolii este peste media pe tara. Parincipalii factori care favorizeaza la nivel national si local raspindirea bolii sint, spun specialistii, traiul in conditii de supraaglomerare, proasta alimentatie si neaccesarea periodic, a serviciilor medicale de catre populatie. „In Romania, anual, se inregistreaza circa 110 – 115 cazuri de tuberculoza la suta de mii de locuitori, tara situindu-se astfel in rindul celor din Uniunea Europeana cu cele mai crescute incidente. Cu toate acestea, in ultimii ani s-a inregistrat o scadere lenta, dar constanta a cazurilor de tuberculoza. In judetul Bacau, incidenta tuberculozei depaseste putin media pe tara, evolutia cazurilor variind nesemnificativ”, a spus dr. Cristina Matanie, departamentul de Promovarea Sanatatii, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau. Potrivit datelor furnizate de institutie, anul trecut s-au inregistrat nu mai putin de 716 noi cazuri de TBC, din care circa 300 in mediul urban. Astfel, la sfirsitul anului trecut, in evidente figurau peste 960 de pacienti cu aceasta boala. Fata de 2009, incidenta bolii a inregistrat o usoara scadere, raminind insa peste media inregistrata in 2007 (695 noi cazuri) sau 2008 (685 noi cazuri). Si desi cele mai multe imbolnaviri s-au inregistrat in mediul rural, ele ramin tot de ordinul sutelor si in urban.
Oricine se poate imbolnavi de tuberculoza
Cadrele medicale atrag atentia ca boala poate avea simptome care se manifesta tirziu, iar o aparent banala tuse poate fi semn al acestei afectiuni. „Din pacate, mai mult de 50% din cazuri, pot sa nu prezinte nici un simptom, o lunga perioada de timp. Tusea este cel mai constant simptom de tuberculoza, dar de multe ori este pusa de catre bolnav pe seama fumatului sau a unei viroze. De aceea sint indicate luarea de masuri de prevenire a bolii”, a spus dr. Matanie. Semnele si simptomele care atrag atentia asupra unei tuberculoze pot fi tuse cu sau fara expectoratie care persista mai mult de trei saptamini, subfebrilitate sau febra, greutate in respiratie, uneori dureri toracice, stare de oboseala, lipsa poftei de mincare si scaderea in greutate, transpiratii nocturne sau expectoratii cu singe. O buna informare asupra bolii, cat si constientizarea faptului ca ea poate lovi in oricine pot duce la prevenirea ei. „A devenit o realitate faptul ca oricine se poate imbolnavi de tuberculoza, omul bolnav de tuberculoza activa pulmonara sau extrapulmonara fiind in acelasi timp si sursa de infectie si cale de transmitere. Tuberculoza se transmite de la persoana bolnava la cea sanatoasa pe cale aerogena, se trateaza cu medicamente specifice sub directa observare a personalului medical de specialitate, iar tratamentul trebuie continuat atita timp cite este indicat de medicul specialist pentru a evita cronicizarea lui”, a explicat reprezentantul DSP Bacau. Studiile de specialitate arata ca un singur bolnav de tuberculoza poate infecta alte 10-15 persoane intr-un an, ca la fiecare patru secunde cineva se imbolnaveste si la fiecare zece secunde, undeva in lume, un om moare de aceasta boala. Bacauanilor li se reminteste faptul ca toate serviciile medicale, inclusiv tratamentul in cazul TBC, sint oferite gratuit prin Programul National de Control al Tuberculozei.
Tuberculoza (TBC) este o infectie bacteriana care este localizata cel mai des in plamini (TBC pulmonar) dar care se poate raspindi in alte parti ale organismului (TBC extrapulmonar). Din plamini, TBC este raspindit cu usurinta altor persoane prin tuse sau stranut. Cu toate ca tratamentul este de lunga durata, acesta este cel mai adesea finalizat cu success. Durata medie a tratamentului este intre 6 si 9 luni. (www.sfatulmedicului.ro)
Ciprian a zis
Pai cum sa previi daca atunci cand te duci la doctor si ii spui ca te doar colo si nu mai stiu eu ce si el iti spune ca ai o alergie, ca ai lipsa de calciu etc. Din cate stiu ei ar trebui sa puna pe primul loc ce e mai rau si dupa aia sa puna diagnostice banale. Din pacate in Bacau tu trebuie sa iti demonstrezi boala nu doctorii.