Editia din acest an a traditionalei „Luna Plantarii Arborilor” s-a incheiat. In judetul Bacau organizatorii, Directia Silvica , a marcat evenimentul printr-o noua actiune de plantare pe Dealu Mare din comuna Luizi Calugara, in punctul Valea Seaca, unde a fost amenajat un front de lucru pentru toti participantii. Desi ziua de joi, 14 aprilie, a fost una dintre cele mai reci din acest mijloc de luna, dealul de deasupra Magurei si a comunei Luizi Calugara s-a umplut de silvicultori si de invitatii lor. Au fost, acolo, reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale, membri ai Lions Club Moldova, sefi de institutii din Bacau, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ziaristi.
Evenimentul de inchidere a programului „Luna Plantarii Arborilor” a inceput, insa, chiar in centrul Bacaului, la Galeriile de arta Frunzetti, unde, ca in fiecare an cu o astfel de ocazie, a fost vernisata si jurizata o expozitie cu lucrari de arta ale elevilor din Bacau, Iasi si Tulcea. Pentru prima data, cel putin in ultimii ani, participarea in expozitie a fost una atit de numeroasa si diversa, ceea ce s-a si vazut in calitatea lucrarilor – fotografie artistica, acuarele, grafica si chiar sculptura. Am vazut lucrari remarcabile, cu mesaj profund si am mai vazut si bucuria elevilor care au fost premiati de juriu si recompensati pentru merite de Directia Silvica. N-au fost singurele premii oferite, in acest an, de silvicultori. S-au mai adaugat si cele din concursurile pe teme specifice actiunii, organizate in scolile din judet. In total, circa 8.000 de lei au ajuns la premianti.
Actiunea finala de plantare a arborilor a avut loc, si la Luizi Calugara, pe un teren privat, in suprafata de 0,8 hectare. Silvicultorii numesc acest tip de statiune „deluros de gorunete”, iar tipul de padure care va creste acolo „Gorunet-faget de productie medie”. Acolo vor fi pusi, in total, 5.000 de puieti de gorun, paltin si cires. „Luna Plantarii Arborilor – a spus directorul Directiei Silvice, Gheorghe Manaila – este menita sa sensibilizeze opinia publica pentru importanta pdurii si mentinerea echilibrului ecologic. Anul 2011 in sine este declarat de ONU Anul International al Padurii. La noi, actiunea este marcata din anul 1902 si este o ocazie foarte buna pentru ca lumea sa ne cunoasca mai bine activitatea”.
Santierul de pe Dealu Mare a fost prezentat de seful Ocolului Silvic Bacau, Marcel Dumitrache. „Ocolul – a precizat seful de ocol – are paduri pe 8.600 ha, 2.100 ha paduri gospodarite cu contracte incheiate cu proprietarii privati si alte 2.000 ha de paduri private fara astfel de contracte. Padurile de pe dealul pe care s-a plantat joi erau constituite din gorun si fag, exploatate. Suprafata a fost lasata neregenerata. Aici, fagul e in regenerare naturala”. Despre importanta istorica a acestei traditii a vorbit directorul Filialei Bacau a Arhivelor Statului, Vilica Munteanu. „Nu cred ca ar fi lipsit de interes – a spus istoricul – daca initiativa lui Spiru Haret, din 1902 in acest sens ar continua la nivel de scoli, la nivel educativ. Pentru ca educatia de la virsta frageda si respectul pentru natura ar avea rezultate mai bune”. Primarul comunei, Mihai Funaru, a tinut sa precizeze ca proprietarii de padure din comuna s-au asociat si, acum, recolteaza in regim silvic lemnul. Sint, insa, destule probleme, oamenii au plecat la munca in strainatate, cei ramasi imbatrinesc, dar actiunile pentru ingrijirea mediului natural continua.
La apelul facut de Districtul 124 Romania al Lions Club, pentru campania de impadurire din primavara acestui an, membrii Lions Club Moldova au fost alaturi de silvicultori. „Plantam pe terenurile degradate din apropierea Bacaului – a spus presedintele clubului, Ioan Mocanu. Am venit si pe Dealu Mare, sa punem, pentru generatiile viitoare, o mina de ozon, sa primenim aerul cu padurea care va creste acolo. Noi avem si alte asemenea actiuni, la care mobilizam tineri voluntari”.
Lasă un răspuns