Curtea de Apel Alba Iulia a admis, joi dimineaţa, propunerea procurorilor DIICOT privind arestarea preventivă pentru 29 de zile a directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, Ioan Dobra, a unui şef de serviciu şi a doi inspectori fiscali, acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional, favorizarea infractorului, conflict de interese, omisiunea sesizării organelor judiciare, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instanţei, Cosmin Muntean.
Decizia a fost atacată cu recurs de către cei patru, urmând ca acesta să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Şedinţa de judecată a început în jurul orei 1,00, iar pronunţarea a fost făcută cu puţin timp înainte de ora 7,00.
Ioan Dobra este al doilea director al DGFP Alba care ajunge în arest în ultima jumătate de an. În noiembrie, Anghel-Ştefan Bogin a fost arestat mai multe zile, iar la începutul anului a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă şi instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Directorul executiv adjunct al DGFP Alba, Ioan Dobra, şi trei funcţionari ai instituţiei – Dorin Nicolae Conţan (şef serviciu), Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas ( inspectori fiscali) – au fost reţinuţi în cursul serii de miercuri, după mai multe ore de audieri.
Aceştia au sprijinit, potrivit DIICOT, activitatea infracţională a învinuiţilor Luca Anversa (care deţine un grup de firme), Cosmin Ioan Limbean, Elena Avram şi Ana Maria Goia (angajaţi la aceste societăţi), ce au constituit o grupare care, susţin anchetatorii, a creat un prejudiciu de 2,2 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, italianul Luca Anversa, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Transilvania, ar fi fost audiat de către procurori încă de marţi. Apropiatul său, Cosmin Ioan Limbean, a fost audiat miercuri timp de câteva ore de către procurori, după care a părăsit sediul DIICOT, însoţit de avocatul său. Apărătorul acestuia, Mihai Baco, a declarat că clientul său a fost acuzat de constituirea unui grup nestructurat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Poliţişti de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au efectuat zece percheziţii pe raza judeţului Alba, în vederea destructurării unei grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni din sfera macrocriminalităţii economico-financiare.
Garda Financiară Hunedoara a sprijinit derularea anchetei.
Potrivit DIICOT, învinuiţii Luca Anversa, Cosmin Ioan Limbean, Elena Avram şi Ana Maria Goia au constituit o grupare, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale.
Valoarea prejudiciului este estimată la 2,2 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
DIICOT susţine că activitatea infracţională a învinuiţilor a fost sprijinită de către angajaţi ai DGFP Alba, Compartimentul de inspecţie şi control, respectiv de Ioan Dobra, Dorin Nicolae Conţan, Mihail Ioan Sârbu, Dănuţ Ioan Ispas, Ioan Lazăr şi Cristina Cioată. În sarcina acestora s-a reţinut că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale.
Se mai reţine că, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, angajaţii de la DGFP Alba nu au sesizat organele de cercetare penală, ci dimpotrivă, au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor.
De asemenea, se reţine că Ioan Dobra se afla în conflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său.
Ioan Dobra, care este fratele senatorului PDL Nicolae Dobra, ocupă funcţii de conducere în cadrul DGFP Alba ca director general sau adjunct de peste 15 ani.
În acest caz apare şi numele unuia dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Alba şi din Transilvania, Luca Anversa, care deţine un grup de firme cu reprezentare în mai multe judeţe.
Anversa, învinuit în acest caz, are calitatea de inculpat într-un alt dosar, cunoscut opiniei publice sub denumirea de ”Prostituate pentru VIP-uri” şi în care au fost trimise în judecată, în februarie, 22 de persoane, pentru proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, constituire sau sprijinire a unui grup infracţional organizat. AGERPRES
Lasă un răspuns