• Asociația „Betania” vrea să preia în concesiune tabăra de la Runc, dar Inspectoratul Școlar refuză • cei de la Betania vor să concesioneze tabăra doar pentru că vor să aibă controlul celor cîteva zeci de mii de dolari pe care intenționează să le investească • dacă nu primește ce vrea, șeful Asociației Betaniei va construi o nouă tabără
Asociația româno-olandeză „Betania” și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) sînt două instituții între care relațiile sînt, în primul rînd prin prisma investițiilor de sute de mii de dolari făcute de Asociație, extrem de cordiale. De altfel, inspectorul general Ghiorghi Iorga nu ezită să-și facă cunoscut respectul pe care îl poartă Asociației „Betania” ori de cîte ori are prilejul. Această stare de fapt nu a putut însă opri discuțiile în contradictoriu dintre cele două părți. Motivul: tabăra de la Runc. Andre Muit, președintele Asociației „Betania”, ar vrea să preia în concesiune tabăra, intenție cu care, însă, cel puțin o parte a conducerii Inspectoratului Școlar, nu este de acord. „Problema taberei de la Runc a rămas, deocamdată, nedecisă. Am avut o întîlnire la care a participat și juristul lor și s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere legal, tabăra se poate doar închiria, variantă pe care se pare că «Betania» nu o agrează. Ulterior, pe baza contractului de închiriere, se poate întocmi și un contract de colaborare”, a explicat inspectorul general Ghiorghi Iorga.
De partea cealaltă, președintele Andre Muit a confirmat derularea întîlnirii, dar nu a părut cîtuși de puțin convins de rezultatul acesteia. „Ei spun că nu este legală concesionarea, ci doar închirierea. Personal, cred că este corectă și concesionarea. Oricum, prin concesionare, noi nu urmăream decît să avem un control eficient asupra banilor pe care intenționam să-i investim în tabără, în total vreo cîteva zeci de mii de dolari. Nu dorim să dăm bani și tabăra să servească și altor scopuri, așa cum se mai întîmplă acum”, ne-a declarat Andre Muit. Rugat să concretizeze, acesta nu s-a sfiit să spună că aici se fac nunți ori că „paznicul închiriază căsuțe după bunul său plac”. „Dacă, pînă la urmă, Inspectoratul Școlar nu va fi de acord cu concesioanarea, vom construi o nouă tabără pentru copii”, a încheiat președintele de la „Betania”.
Discuțiile pe marginea concesionării taberei de la Runc nu au rămas însă o problemă exclusivă a „Betaniei” și ISJ. Ajunsă pe masa primarului de Buhuși, localitate pe raza căreia se află satul de vacanță, Ionel Turcea a propus încheierea unui așa-numit contract de administrare a taberei de cătere „Betania”. Pe de altă parte, Adrian Baran, inspector șef cu probleme de învățămînt extrașcolar în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a sugerat că, indiferent de soluția ce va fi adoptată, să nu fie afectată calitatea de proprietar a ministerului, implicit a ISJ și a Clubului Elevilor din Buhuși, instituție care are grijă, efectiv, de tabără. Mai mult, profesorul Iulian Iliescu, directorul Palatului Copiilor, nu s-a dat în lături să facă o demosntrație de patriotism ieftin, susținînd că drapelul Olandei arborat alături de cel al României, în tabăra de la Runc, nu are voie să fie acolo și, în consecință, trebuie coborît de pe catarg. Se pare, însă, că, atunci cînd dă, „Betania” e foarte bună, pentru ca atunci cînd cere ceva, fie și în folosul elevilor din Bacău, să intre în acțiune principiul „nu ne vindem țara”. (Eduard CUCU)
pe raster:
Ce a făcut Asociația Betania pentru comunitatea noatră:
Asociația Betania s-a înființat pe 25 octombrie 1995 și are drept scop ajutorarea, îngrijirea și educarea copiilor orfani, handicapați, a văduvelor de război, a bolnavilor, a săracilor, deținuțilorși păturilor sociale fără venituri.
Fundații înființate de Betania:
– 1999 – Fundația Lalelelor – centrul pentru copilul abuzat și neglijat
– 2001 – Fundația Plataan – Centrul de integrare a tinerilor
– 1998 – Fundația Crin – Centrul de zi pentru copii cu handicap fizic și/sau asociat. Asociația are în acest moment 95 de angajați. De ajutorul Betaniei beneficiază permanent 796 de copii și 300 de familii, alți 2.700 de elevi în școli și peste 5.000 de persoane în spitale. Numărul total al beneficiarilor proiectelor inițiate de Betania depășește 10.000 de persoane.
Asociația a renovat dispensarele din comunele Racova, Blăgești, Valea lui Ion și Gura Văii, a donat o ambulanță Spitalului Județean, a renovat pavilionul HIV din Spitalul Județean, a renovat etajul IV al Maternității din Bacău, a igienizat și dotat cu aparatură compartimenul biberonerie al secției de Pediatrie a Spitalului Județean, a contribuit la realizarea blocului operator de la Spitalul din Moinești, a renovat școlile din Albetele, Sărata, Școala 3 din Bacău, unde a realizat și un atelier de croitorie. Cei de la Betania au mai deschis un cabinet de informatică la Școala 4 din Moinești, un altul la Școala 5 din Bacău, alte două cabinete de informatică la Școala „Dumitru Mangeron” și un atelier de service auto, la fel ca și la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Betania a construit complexul Miorița – Trustul Orfelinat Ungureni, a înființat Centrul de Integrare a Tinerilor de la Racova, a renovat Complexul Margareta, a renovat și dotat Centrul de plasament nr. 2 Bacău, precum și Complexul de Servicii Comunitare Buhuși.
Asociația olandeză a mai inițiat alte 12 proiecte, iar investițiile în diverse programe, cel puțin în 2001 și 2002 au fost, în fiecare an, de circa două milioane de euro. Numai în această perioadă, Betania are în derulare proiecte de renovare a Corpului C al Centrului de Recuperare și Reabilitare de la Răcăciuni, înființarea unui atelier de tîmplărie în cadrul Colegiului tehnic „Anghel Saligny” și va dota și asigura suport logistic pentru Școala Specială Bacău. Aceeași asociație umanitară olandeză va renova Secția de Boli Infecțioase Copii, va înființa o școală prefesională la Răchitoasa și va contribui la prevenirea și asiatența psihosocială în problema HIV/SIDA. Sumele investite numai în aceste proiecte se ridică la peste 420.000 de euro. (C. B.)
Lasă un răspuns