Cea mai simpla explicatie pentru dezastrul de la Bacalaureatul de anul acesta este ca vina o poarta in egala masura elevii si profesorii. Ca elevilor nu le mai place cartea iar profesorilor nu le mai pasa, fiind interesati doar de meditatii.
Explicatia este prea facila pentru a fi si adevarata. E prea simpla, prea usor de indus si prea usor de acceptat. Pentru ca, daca analizam statistic rezultatele, vom vedea ca avem de-a face cu o imposibilitate: notele obtinute nu se inscriu intr-o distributie normala. Practic, nu respecta curba lui Gauss.
Rezultatele sint din alt film. E greu de crezut ca jumatate din elevii României si-au pierdut vremea in cluburi, au prizat etnobotanice si au legat scoala de gard. E greu de crezut ca toti elevii unui liceu au fost atit de prosti la invatatura, ca n-au invatat nimic patru ani si ca profesorii lor i-au tolerat atita vreme punindu-le note din burta.
Sa fim clari: situatii de acestea exista, dar nu la un nivel atit de mare. Impartirea responsabilitatii intre elevi si profesori pentru situatia aceasta fara a introduce in ecuatie si factorul politic este o eroare pe care Guvernul doreste sa o impuna.
Pentru ca daca privim „the big picture”, vedem similitudini cu alte sectoare. Vedem ca in Sanatate rezultatele sint tot mai proaste, in administratie, la fel, politistii si jandarmii sint facuti albie de porci in numele unei reforme imbecile. Acum a venit rindul ca Guvernul sa transeze definitiv problema invatamintului.
Pentru ca totul se leaga cu noua filosofie politica a celor de la Putere: nu avem nevoie de oameni educati; putem trai si fara genii atita vreme cit avem destui ospatari si tinichigii.
Lasă un răspuns