Noul an scolar avine cu schimbari numeroase, impuse de Legea Educatiei Nationale. Printre primele care vor fi resimtite de elevi si de angajatii din sistem este o noua structura, care inseamna in primul rind vacante mai lungi, dar mai putine. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a decis ca vacanta de iarna si de Paste sa fie prelungita, pentru ca elevii si profesorii sa se poata bucura in tihna de sarbatorile din aceasta perioada. Pentru aceasta, insa, a fost sacrificata vacanta intersemestriala, care dispare cu totul. Astfel, in noul an scolar profesorii vor intra in activitate la 1 septembrie, cursurile primului semestru vor incepe luni, 12 septembrie, si se vor incheia vineri, 23 decembrie iar vacanta de iarna a fost stabilita in perioada 24 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012. Clasele din invatamintul primar si grupele din invatamintul prescolar vor mai avea o vacanta in perioada 22 – 30 octombrie 2011. Cursurile semestrului al II-lea se vor desfasura in intervalele 16 ianuarie – 6 aprilie si 23 aprilie – 22 iunie 2012, intrerupte de vacanta de primavara din perioada 7 – 22 aprilie. De asemenea, nu se vor organiza cursuri in zilele libere prevazute de lege: joi, 1 decembrie (Ziua Nationala a României), marti, 1 mai (Ziua Muncii) si luni, 4 iunie (a doua zi de Rusalii). Tezele din semestrul I al anului scolar 2011 – 2012 se vor sustine, recomanda Ministerul Educatiei, pina la data de 30 noiembrie 2011, iar cele din semestrul al doilea, pina pe 25 mai 2012. Elevii vor intra in vacanta de vara simbata, 23 iunie, cu exceptia celor din clasele terminale de liceu, pentru care cursurile se incheie la 1 iunie, pentru a sustine examenul national de bacalaureat, si a celor din clasa a VIII-a, care incheie activitatea scolara la 15 iunie, pentru a participa apoi la evaluarea nationala.
O saptamina fara cursuri, la „Scoala altfel”
Saptamina 2 – 6 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicata activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului „Scoala altfel”, care are ca scop punerea in valoare a talentelor si capacitatii elevilor in diferite domenii si stimularea participarii lor la actiuni variate, in contexte non – formale. In acest program, care va fi elaborat de fiecare unitate de invatamint, vor fi inclusi toti copiii prescolari, elevii si toate cadrele didactice care nu participa la fazele nationale ale olimpiadelor si concursurilor scolare organizate in acest interval de Ministerul Educatiei. Continutul programului „Scoala altfel” va fi elaborat in functiile de propunerile venite din partea elevilor si a cadrelor didactice, dezbatute in colectivele de elevi, in consiliul elevilor, in consiliul profesoral si in comitetul reprezentativ al parintilor. Tipurile de activitati care se organizeaza in saptamina mentionata, durata acestora, modalitatile de organizare si responsabilitatile se stabilesc in consiliul profesoral si se aproba de consiliul de administratie al unitatii de invatamint. Programul poate include activitati culturale, tehnico – stiintifice, sportive, activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare, activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos, de educatie ecologica sau rutiera, organizate sub forme de ateliere, mese rotunde, dezbateri, campanii, competitii, proiecte comunitare, schimburi de experienta, vizite de studii sau tabere scolare. Absentele de la aceste activitati vor fi inregistrate in catalog, la rubrica „Purtare”. Inspectoratele scolare vor delega reprezentanti pentru a monitoriza actiunile organizate de unitatile de invatamint in cadrul programului iar la sfirsitul anului scolar vor include un capitol despre aceste activitati in raportul privind starea invatamintului. (Laura HUIBAN)
alina a zis
Forme fara fond!Cred ca pe 25 decembrie era mai bine sa fie ultima zi a sem I!!!!!!!!
Mihaela a zis
Se vede ca Dom’ Ministru nu a prea vazut un catalog adevarat , la viata si in cariera lui didactica indelungata: rubrica „purtare’ este un dreptunghi de 1 cm latime , impartit pe diagonala cu „Consilierea”. Bun , „scoala altfel”, adica activitati extracurriculare doar intr-o saptamana? ar fi prea frumos si prea imposibil : exista , in cusul anului scolar o multitudine de evenimente, ocazii, sarbatori care trebuie sa aiba rezonanta in sufletele copiilor, ce facem cu ele?
Plus „Ziua europeana a educatiei”, plus” Inaltarea’,plus „Ziua scolii” plus ….ar trebui sa fie zile libere , cum sunt in UE , dar ,probabil ca ne aliniem numai la obligatii , nu si la drepturi, de salarii , ce sa mai vorbim ; am peste 30 ani vechime, toate gradele, gradatie, etc si am terminat toti banii din salariu si concediu , cu trei luni inainte de primul salariu -15 octombrie,, Dl Ministru ,tot asa?