In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 522/2011 a fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2.239/2011 pentru aprobarea reglementarilor Sistemului simplificat de contabilitate (SSC). Sistemul – a spus consilierul superior de la Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, Elena Barbieru, la o recenta intilnire cu expertii contabili membri ai filialei Bacau a CECCAR – cuprinde reglementarile contabile simplificate si regulile pentru aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale simplificate. Prevederile ordinului se aplica incepind cu situatiile financiare ale anului 2011. Mai important este, insa, Monitorul Oficial 522 Bis/2011, in care apare anexa la Ordin, cu planul de conturi si reglementarile contabile.
Pentru SSC pot opta persoanele juridice care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 de euro si totalul activelor sub aceasta suma. „Daca la raportarile financiare de la semestru averm numai cifra de afaceri – a precizat Elena Barbieru -, pentru a putea aplica SSC trebuie sa indeplinesc cumulativ cele doua conditii (cifra de afaceri si totalul activelor).” Pentru verificarea incadrarii in criteriile mentionate, se au in vedere indicatorii determinati din situatiile financiare anuale (balanta de verificare la finele anului precedent, utilizindu-se cursul valutar BNR valabil la data incheierii exercitiului financiar).
Nu pot opta pentru SSC persoanele juridice ale caror valori mobiliare sint admise la tranzactionare pe o piata reglementata, cele care apartin unui grup de societati si intra in perimetriul de consolidare al unei societati mama cu sediul in Romania (care are obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate conform legii), societatile cu capital majoritar de stat, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare si societatile cooperatiste. Tot aici intra cele a caror activitate este reglementata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de Comisia Nationala de Supraveghere a Asigurarilor, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si cele a caror activitate este reglementata de BNR. Mai intra, iici, si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si subunitatile din strainatate ale persoanelor juridice din Romania a caror activitate este reglementata si supravegheata de institutiile prezentate mai sus.
In cazul persoanelor nou infiintate, acestea pot opta de la infiintare fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru reglemntarile contabile conforme cu Directivele Europene (aprobate prin Ordinul 3.055/2009). Daca in al doilea exercitiu financiar de raportare aceste persoane inceteaza sa indeplineasca criteriile, ele sint obligate sa aplice reglementarile contabile conforme cu Directivele europene (DE).
Lasă un răspuns