Toti indicatorii dezvoltarii economice a Regiunii Nord-Est au fost pe minus anul trecut. Concluzia a rezultat din analiza anuala „Judetul Bacau. Starea economiei 2010”, pe care Camera de Comert si Industrie o face publica in aceasta perioada. Cu toate acestea, Produsul Intern Brut (PIB) a fost in crestere, fata de 2009, in toate judetele regiunii, cele mai mari valori inregistrindu-se in Vaslui si Botosani, iar cele mai mici in Bacau si Suceava.
Analiza a mai constatat scaderea PIB pe locuitor, de la 3.643 de euro in 2009, la 3.953 de euro in 2010. Singurele judete cu valori
peste media regiunii la acest indicator, in 2010, sint Iasi (cu 4.701 euro pe locuitor) si Bacau (cu 4.574 de euro pe locuitor).
Cistigul salarial mediu net lunar a crescut pe regiune, de la 1.047 lei/salariat in 2009, la 1.199 lei/salariat in 2010. Cea mai mare valoarea a cistigului salarial mediu net lunar in 2010 a fost inregistrata de judetul Bacau, cu 1.346 lei/salariat, iar cea mai mica valoare de judetul Suceava, respectiv 1.042 lei/salariat.
Cea mai accentuata rata a somajului in 2010 a fost in judetele Vaslui (12,9%) si Bacau (7,7%), iar cea mai mica in judetele Botosani (5,4%) si Suceava (5,6%).
Saracii Europei
„Regiunea de Nord-Est are statutul de cea mai saraca regiune a Europei, pe care cu greu incearca sa-l depaseasca – a spus Mihai Tulbure, directorul general al Camerei de Comert. PIB-ul insumat al celor sase judete din regiune estimat pentru anul 2011 va fi de aproximativ 55,38 de miliarde de lei, adica putin peste 10% din PIB-ul Romaniei. Pe ansamblul intregii tari, PIB-ul estimat de Comisia de prognoza pentru acest an este de 544,42 de miliarde de lei. Valoarea in lei a PIB-ului Regiunii de Nord Est nu reprezinta nici jumatate din cit face, de unul singur, Bucurestiul. Capitala va produce, in acest an, un PIB de peste 123 de miliarde de lei, adica aproape un sfert din valoarea economiei nationale”.
Cel mai productiv judet din Moldova – conform analizei – este Iasiul, care ar putea realiza in acest an in jur de 15 miliarde de lei, fiind in
clasamentul national situat pe locul al 7-lea, dupa alte judete precum Timis, Cluj, Brasov sau Constanta. Harta valorica a judetelor din Moldova pune pe locul al doilea Bacaul, unde se preconizeaza a se realiza 12,6 miliarde de lei. Pe ultimul loc se situeaza judetele Vaslui si Botosani, care vor realiza o productie de 4,74, respectiv 5,27 de miliarde de lei. „Se pune intrebarea de ce nu este Moldova pe harta marilor investitori straini – mai scriu analistii. Forta de munca este ieftina, spatiile industriale sint disponibile. Unde apare blocajul, astfel incit Regiunea Nord-Est nu poate depasi handicapul de a fi printre cele mai putin dezvoltate zone?”
Crestere tot cu bani de la UE
Analistii Camerei de Comert vad cea mai ieftina si sigura solutie pentru o crestere economica de durata in atragerea de bani de la UE. In urmatorii doi ani – cred ei -, Moldova ar putea simti o revigorare pe aceasta varianta. „Desi sint sanse netagaduite de a ne urni din loc, banii europeni stau inca in conturile de la Bruxelles, gradul de absorbtie fiind inca deficitar – se arata in analiza. Cele mai multe dintre firmele din Romania nu au vocatie pentru credit, iar multe dintre administratiile publice din Moldova abia reusesc sa-si achite cheltuielile curente, ceea ce arata ca ritmul investitiilor
nu se va imbunatati nici in perioada urmatoare, condamnind Moldova la subdezvoltare.” (Petru DONE)
Lasă un răspuns