Lansarea primului Ghid pentru organizarea unei pensiuni agroturistice romanesti, eveniment care a avut loc joi, 23 octombrie, la Pensiunea Montana din Slanic Moldova, a reunit un public numeros, format din reprezentanti ai mediului academic, ai unor organizatii si institutii regionale, ai autoritatilor locale din mai multe localitati bacauane, oameni de afaceri din domeniul turismului si ziaristi.
Sala de conferinte a Pensiunii Montana a devenit, joi, neincapatoare. I-am vazut in sala pe reputatul academician Valeriu Cotea, pe profesorii Unversitari Constantin Leonte, decanul facultatii de Agricultura a Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, pe profesorii universitari Aura Briscaru, Petrica Magazin, Aurel Chiran si Ioan Valeriu Ciurea de la aceasta facultate, dar si pe prefectul Claudiu Serban si subprefectul Constantin Scripat, pe directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol, pe primarii oraselor Slanic Moldova si Tirgu Ocna, Adrian Serban si Floarea Ivanof, primari din mai multe comune bacauane si preoti parohi din zona Slanic. Moderata de Valeriu Cotea, prezentarea ghidului si a contextului in care a aparut a fost plina de savoare si de idei de interes, imbinate armonios si cu o interesanta prezentare a zonei turistice Bacau, printr-un fil documentar de autor, care apartine tot coordonatorului Ghidului, dr. ec. Constantin Popa, adminsitratorul Pensiunii Montana, dar si cu doua momente culturale sustinute de grupuri de interpreti de muzica populara si culta.
Proiect finantat cu bani europeni
Proiectul de realizare a ghidului, care a vizat bunele practici în pensiunile agroturistice montane din tara noastra, a fost finantat, in anul 2008, din fonduri ale Agentiei de Implementare Regiunea Nord-Est Piatra Neamt. Rezultatele studiului slijesc proprietarilor de pensiuni, dar si celor ce doresc sa inceapa o afacere în domeniu. Lucrarea a fost coordonata de Constantin Popa, care i-a avut alaturi pe profesorii de la Facultatea de Agricultura deja amintiti. Ghidul cuprinde sfaturi practice, dar si elemente de cultura organizationala, oferind un model de proceduri organizationale, pe exemplul Pensiunii Montana. Proiectul dezvoltat la Pensiunea „Montana” vine în ajutorul firmelor de profil, în contextul unei piete a turismului cu o concurenta acerba. „Noi cei din Slanic – a spus primarul Andrei Serban – sintem mindri ca un agent economic, cum e domnul Constantin Popa, a respusit sa astraga fonduri europene in zona. Imnpreuna facem cit mai multe eforturi pentru a accede cit mai multe finantari de acest gen, pentru promovarea turismului, si avem multe proiecte comune pe care vrem sa le dezvolta. Si cu primaria Tirgu Ocna am constituit un ONG, tot pentru a obtine cit mai multe fonduri europene”.
Model organizational practic
Contextul de aparitie a lucrarii a fost apreciat de toti cei prezenti. „Turismul – a spus Constantin Apostol -, poate fi unul din motoarele care sa relanseze aceasta regiune. Dar sa ne asumam ceea ce trebuie facut, sa nu ne razgindim. Aici, la Pensiunea Montana intotdeauna se intimpla ceva. Acum e vorba de un model de organizare a pensiunilor montane, unul practic, chiar daca in momentul de fata nu functioneaza toate cum ar trebui. Este o creatie romaneasca, adaptata la posibilitatile noastre, iar daca vom respecta calitatea serviciilor, modul de a lucra cu turistii, satisfactia va fi mare”. Iata si alte opinii: Constantin Leonte: „Am finalizat, la Slanic, al doilea proiect cu pensiunea Montana. Relatiile dintre noi s-au bazat pe prietenie si incredere. Cooronatorul proiectului are, insa, o inteligenta sociala iesita din comun: oriune se afla la locul si in momentul potrivit”. Aura Briscaru: „Ghidul ajuta la initierea unei afaceri. Important este primul pas. Ghidul are cinci capitole, care se refera la organizare – viziune si misiune in afacere, la planificarea organizatiei, la procedura organizationala si la modernizare si extindere, calificarea personalului si imbunatatirea serviciilor turistice”.
Dimensiunea culturala a turismului
Scriitorul Victor Mitocaru a sublinit, insa, ca Ghidul are si o parte culturala, care este pusa linga cea economica si de organizare. „Turismul – a opinat Victor Mitocaru – are si el o parte culturala, importanta si pentru statiunea de munte care e Slanicul. Turismul ne ajuta sa vedem diferentele culturale dintre zone si comunitati. Asa ne putem imbogati viata”. Reputatul profesor Petrica Magazin a remarcat ca lansarea a fost un eveniment de mare tinuta. „S-a vorbit despre rolul pensiunilor, despre energie consumata si bani pentru asemenea servicii, cum sint cele din turism. S-a vorbit despre oameni. Dar, inainte de toate, apreciez actul cultural al manifestarii. Actele de cultura apar la intervale mari de timp, insa aceste acte dainuie. Apoi, s-a batut moneda pe realizarile unui grup de oameni, in care trebuie sa o includem si pe doamna Rodica Popa, care a sustinut o buna parte din eforturile pentru realizarea acestui ghid ale sotului ei”.
manifestarea s-a incheiat, in nota domeniului caruia i se adreseaza ghidul, cu o extrem de bogata si bine realizata expozitie de arta culinara si cu un concurs gastronomic.
Titi Rca a zis
Pret de 4 * calitate de maxim 2*.
2 camere au fereastra care in 2 metri dau in fata unui zid
Sunt camere din care se aude perfect la receptie
Mobilier vechi, covoare ponosite, bai infecte
Apa din piscina se schima doar o data pe an
Aucataria e inghesuita la subsol(cand ploua e dezastru) si tot acolo isi face veacul si cainele din curte
Un mic dejun costa minim 20 lei si e foarte subtire
Ciorbele sunt inghetate si dezghetate de cate ori este nevoie pana se termina lotul…
Camerista spala lenjeria din camere si rufele personalului in locul in care se spala vesela…
Apa plata e de fapt apa adusa de la Izvorul SF. Spiridon din Slanic…nu ar fi o problema decat ca sta dupa usa in bar,in bidoane de 20 litri si cate 4 zile (zic ca este apa ptr angajati 🙂 )
Foarte multe gunoaie sunt aruncate direct in raul Slanic, asta pentru a nu plati prea mult la primarie gunoiul
Sunt foarte multe lucruri negative….nu imi permite spatiul, deci in concluzie…mergeti in alta parte