In invatamintul din judetul Bacau s-au facut progrese uriase in ultimii ani, dar tot au mai ramas probleme de rezolvat, in special in mediul rural, motiv pentru care inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Ovidiu Cojocaru, a conceput o ampla strategie pentru solutionarea, in mod eficient si operativ, a tuturor dificultatilor cu care se confrunta scolile, intr-o anumita ordine de prioritati, in functie de mai multe criterii. In acest sens, Bacaul a fost impartit in noua zone, care cuprind toate scolile din judet. In fiecare dintre aceste zone, se vor organiza intilniri cu directorii de scoli, primarii si sindicalistii din invatamint.
Evaluari la Tirgu Ocna si Comanesti
Primele doua intilniri au avut loc ieri, una la Tirgu Ocna si alta la Comanesti, unde inspectorul general Ovidiu Cojocaru a fost insotit de inspectorul general adjunct Cristian Merticaru si de reprezentanti ai altor compartimente din cadrul ISJ Bacau. Au participat primari sau viceprimari din orasele Comanesti, Tirgu Ocna, Slanic Moldova si Darmanesti, precum si din comunele aflate in aceste zone, impreuna cu directorii de scoli si reprezentantii sindicatelor din invatamint. Ovidiu Cojocaru a prezentat o situatie privind trei teme foarte importante, legate de baza materiala si infrastructura, baza umana si comunicarea dintre institutii. Investitiile, microbuzele, autorizatiile sanitare de functionare, salile de sport si calculatoarele au fost principalele subiecte abordate ieri, la capitolul infrastructura, la care au fost scoase in evidenta si realizarile din ultimii ani, din timpul guvernarii liberale. Ovidiu Cojocaru nu a dorit sa abordeze problemele din punct de vedere politic, insa cifrele prezentate de el vorbesc de la sine. „In ultimii doi – trei ani, in judetul Bacau s-au facut investitii masive in scoli; anul trecut, numai prin hotariri de guvern, au intrat peste 17 milioane de euro, iar anul acesta, pina acum, au fost alocate circa 15 milioane de euro – a precizat inspectorul general. Sint sume uriase, dar tot nu sint suficiente pentru a ne rezolva toate problemele. In privinta microbuzelor, in perioada 2000 – 2002, au venit 12 masini ARO in judet, in timp ce intre anii 2006 si 2008, am adus 80 de microbuze noi si moderne, marca FIAT, cu cite 16 locuri”.
Ovidiu Cojocaru – aliatul primarilor, profesorilor, elevilor sI parintilor
Inspectorul general al ISJ Bacau a evidentiat si progresele facute in privinta dotarilor cu calculatoare. Daca in urma cu citiva ani, putine scoli se puteau mindri cu faptul ca detin un calculator, acum toate unitatile de invatamint, cu foarte mici exceptii, au fost dotate cu mai multe computere. Totusi, dupa cum a subliniat Ovidiu Cojocaru, dar si profesorii si primarii prezenti la intilnirile de ieri, au mai ramas unele scoli care au nevoie de alimentare cu apa, de reabilitarea unor corpuri de cladire, de microbuze, de sali si terenuri de sport, ba chiar si de calculatoare. Pentru a rezolva cit mai grabnic, dar in mod transparent, aceste probleme, inspectorul general a solicitat ca toti directorii sa reactualizeze fisele unitatilor de invatamint, in care sa fie incluse toate lucrarile si dotarile care mai sint necesare in scoli, iar documentele vor fi postate si pe site-ul inspectoratului.
Un element esential in strategia conceputa de Ovidiu Cojocaru il reprezinta colaborarea strinsa cu primarii si administratiile locale, sens in care este necesara si o buna comunicare intre institutii. In cursul intilnirilor de ieri, unii participanti au facut referire si la noua calitate a inspectorului general, aceea de candidat, din partea PNL, la un post de parlamentar, functie din care ar putea sa ajute si mai mult invatamintul bacauan. Desi nu a dorit sa intre in amanunte politice, Ovidiu Cojocaru a dat asigurari ca sprijinul sau se va indrepta catre toate zonele judetului, indiferent de coloratura politica a administratiilor locale. „Sint candidatul tuturor primarilor si directorilor de scoli, al profesorilor, elevilor si parintilor”, a spus inspectorul general, care a repetat, chiar de mai multe ori, ca este necesara colaborarea si comunicarea intre institutii. „Acest cvartet, alcatuit din directori, ISJ, primari si sindicat, ar putea sa rezolve problemele tuturor scolilor din judetul nostru”, a sustinut Ovidiu Cojocaru.
profesori fara frontiere a zis
Ha, ha, domnule inspector general, ma lasi ?
roro a zis
se spetesc,nu alta!