Pasiunea romanilor pentru sondajele de opinie, oricind si pe orice tema, a devenit o componenta inconfundabila a pulsului social, o formula de participare, prin consultare, a fiecaruia dintre noi la actul de guvernare dupa principiul „noi spunem, altii iau deciziile”. O mimare a democratiei ce ne duce cu gindul spre intelesurile unui alt slogan – spre a folosi una din expresiile preferate: ciinii latra, caravana trece.
Concluziile recentului sondaj de opinie intreprins de INSOMAR au meritul incontestabil de a redescoperi, pentru a nu se stie cita oara, America! Cu alte cuvinte, nu ne spun nimic nou si intaresc ceea ce este cunoscut de toata lumea si de multa vreme: in Romania, coruptia e in floare, creste si se dezvolta de la un an la altul, in pofida loviturilor naucitoare pe care i le aplica institutiile abilitate ale statului! Culmea este ca tocmai acestea sint percepute de marele public ca fiind cele mai corupte, intr-o ordine ce nu mai lasa loc comentariilor, cu Parlamentul pe primul loc al podiumului, ceea ce confirma si valideaza adevarurile unei alte zicale in voga: pestele de la cap se-mpute! Care institutie legislativa este urmata la mica distanta de primarii si consiliile judetene, adica tocmai cele puse sa asigure si sa vegheze la echilibrul si domnia legii. Constatari ce au darul de a pune punctul pe „i” in aceasta maladie cancerigena ce ne macina existenta si trimite in derizoriu valorile noastre morale: eficienta activitatii institutiilor anticoruptie a ramas neschimbata fata de anii anteriori. Si aceasta pe fondul paradoxului de sorginte autohtona: avem coruptie, dar nu avem corupti.
Perceptia generala este una fara echivoc si ne trimite la concluzia ca radacinile raului se afla printre politicieni, indiferent de culoarea sub care defileaza. Dincolo de declaratiile bunelor intentii si a demonstratiilor de buna purtare vom gasi adevarata motivatie a exercitiului lor politic: interesul de imagine si cel material sub forma acumularilor nerusinate si a uzufructului fara limite. Accesul nu e permis oricui, ci doar alesilor. Politia si Justitia doar mimeaza legalitatea, inchizind ochii asupra faptelor antisociale de anvergura sau fiind reduse la tacere, pur si simplu, de culisele influentelor si jocurilor politice. Stati linistiti, ne sugera in urma cu ceva vreme insusi presedintele tarii, coruptia nu e un fenomen pur romanesc, el poate fi intilnit in orice tara cu pretentii si traditii democratice. Dindu-i dreptate, l-am completa spunind doar ca la noi are motul foarte mare, si incearca sa se faca nevazut dupa aparentele ce mimeaza razboiul dus impotriva celor care calca strimb. Simple iluzii. Sondajul despre care facem vorbire nu prea lasa loc de intors interpretarilor. Si asta intr-un moment in care se declanseaza campania electorala, cind fiecare formatiune politica si candidat in parte incearca sa ne convinga de sinceritatea, acuratetea si corectitudinea aptitudinilor si demersurilor lor, pe care chipurile le-ar pune in serviciul binelui public. Adevarurile puse in evidenta de sondajul INSOMAR ne prezinta adevarata fata a lucrurilor, ca intr-o oglinda retrovizoare ce nu are cum sa distorsioneze realitatea: mai mult de jumatate dintre repondenti considera ca lucrurile evolueaza din rau inspre mai rau si ca schimbarile survenite la Putere nu aduc cu sine rezolvarile; curatirea spatiului public de practicile abuzive, discretionarte, ilegale si imorale. Pe care le constata toata lumea, dar impotriva carora nu se exercita vointa si autoritatea sistemului organismelor statului. In aceste conditii, in cine sa mai ai incredere?! Biserica si Armata ramin singurele institutii care si-au pastrat credibilitatea. Doar ca acestea nu participa direct la asanarea practicilor antisociale. Altele au datoria sa o faca, dar prefera sa se abtina. Pina la o schimbare radicala de atitudine raminem in atmosfera povestii fara de sfirsit care este lupta impotriva coruptiei, de a-l carei final ne desparte-o cale-atit de lunga!…
Lasă un răspuns