Sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa ne imaginam ca lucrati intr-o institutie si, din varii motive, v-ati pus rau cu sefii. Ori n-ati vrut sa va culcati cu vreunul din ei, ori v-a cerut o spaga si n-ati avut sau n-ati vrut sa-i dati, ori ati purtati sapca, nu conteaza.
La birou, lucrati cu computerul. Asta e, n-aveti de ales, in 90 la suta din birouri exista acest instrument. Asa ca seful va instaleaza un program care va va spiona in tot ceea ce faceti. O sa stie pe ce site-uri intrati, cind intrati, si, mai mult, va afla parolele de la conturile personale de mail, mesagerie, retele de socializare.
Din acel moment veti fi la mina lui pentru ca seful va avea acces la intreaga viata privata a Dvs. Desigur, acest lucru este ilegal. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit in 2007 intr-un caz contra Marii Britanii ca traficul internet, posta electronica si convorbirile telefonice ale angajatilor realizate de la locul de munca intra sub incidenta dreptului la intimitate din carta Drepturilor Omului. Ca urmare, spionarea angajatilor de catre angajatori este ilegala.
Asadar, daca descoperiti una din urmatoarele simptome, e bine sa rulati un program anti-spyware:
– daca observati bare de instrumente, linkuri sau preferinte pe care nu le-ati adăugat în mod intentionat în browser-ul Web;
– daca pagina de pornire, indicatorul mouse-ului sau căutarea programului se modifică în mod neasteptat;
– daca tastati adresa unui site în browser, dar sinteti trimis la un alt site;
– daca vedeti ferestre pop-up publicitare, chiar si cind computerul nu este conectat la Internet;
– computerul execută dintr-o data operatiunile mai lent.
Desi, e bine sa rulati programul de detectare a softurilor spion chiar si daca sistemul Dvs. nu prezinta vreun simptom.
Lasă un răspuns