Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat joi pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak.
Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis, de asemenea, interzicerea, timp de 5 ani după terminarea executării pedepsei, a unor drepturi pentru Mohammad Munaf, acesta urmând să plătească şi suma de câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale.
Conform minutei hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, instanţa „respinge cererea de expulzare a inculpatului Mohammad Munaf de pe teritoriul statului român după executarea pedepsei având în vedere dispoziţiile art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 92 alin. 1 din Legea nr. 194/2002 privind regimul străinilor din România”.
Munaf mai trebuie să plătească şi suma de 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.
Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Curtea de Apel Bucureşti a încheiat, în 10 aprilie, procesul în care Mohammad Munaf este acuzat de participare la răpirea celor trei ziarişti români în Irak, urmând să ia o decizie în legătură cu acest caz.
La termenul din 10 aprilie, instanţa a dat citire unor note ce reprezintă declaraţiile celor condamnaţi la moarte în Irak, alături de Munaf, pentru răpirea celor trei.
Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, pe 27 martie, să nu-l audieze pe ambasadorul României în Irak, Mihai Stuparu, având în vedere refuzul acestuia, cât şi nota primită de instanţă din partea Ministerului Afacerilor Externe.
Mihai Stuparu a explicat instanţei că nu poate depune mărturie în acest dosar, din cauza jurământului pe care l-a depus în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu prin care se obligă să nu divulge informaţii, indiferent de situaţia în care se află.
„Nu am libertatea legală de a declara în faţa instanţei aspecte pe care le cunosc referitoare atât la procesul penal, cât şi la cel civil. Nu trebuie să se interpreteze ca un refuz al meu de a depune mărturie, dar aceste aspecte conţin date clasificate drept secrete de stat”, a declarat Mihai Stuparu în faţa completului Curţii de Apel Bucureşti.
Ambasadorul Mihai Stuparu a fost citat cu mandat de aducere, pe 13 martie, pentru a fi audiat ca martor în dosarul în care Mohammad Munaf este judecat pentru participare la răpirea celor trei jurnalişti români în Irak.
Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa de condamnare la moarte pronunţată în 2006 de un tribunal irakian împotriva lui Mohammad Munaf, a anunţat, pe 1 martie, avocatul său american, Joseph Margulies.
Instanţa irakiană a luat această decizie motivând că din documentele Curţii de primă instanţă nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români, la Bagdad, în 2005.
Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie – irakiană şi americană – a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile.
La eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.
La 12 octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad.
Hotărârea tribunalului irakian prin care Munaf a fost condamnat la moarte a ajuns şi la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a încercat, în noiembrie şi decembrie 2006, să-l audieze pe Munaf printr-un sistem video, însă procedura nu a reuşit. ROMPRES
Lasă un răspuns