Scriitorul Sandu Romeo Narcis, tinar autor bacauan in virsta de 43 de ani, lanseaza pe piata literara o noua carte, volumul de proza scurta “Mama nu are dreptate”, ce continua prin stil misiunea inceputa cu romanul sau de debut „Fanica si popa”, aparut in 2009 la aceeasi Editura ieseana Universitas XXI.
„Eu sint povestitorul, cel care scrie despre voi, cel care va descrie asa cum sinteti in realitate, nu asa cum v-ati dori”, sintetizeaza intentia autorului naratorul uneia dintre cele sapte povestiri ale volumului. Sandu Romeo Narcis ia in deridere cu o placere declarata „falsa maretie a lucrurilor”, confirmind talentul, dezvaluit mai intii in „Fanica si popa”, de a construi personaje, inspirat de spectacolul uman intilnit la fiecare pas.
„Realitatea bate imaginatia. Nu vad de ce as face efort sa inventez cind am totul de-a gata. Cred ca-s copilul norocului, unde se intimpla ceva, ma aflu si eu”, spunea Sandu Romeo Narcis, la lansarea volumului sau de debut, unde a venit insotit de unul dintre eroii centrali ai cartii, Fanica. Autorul pare sa nu-si fi schimbat intre timp opinia, astfel ca bacauanii ii vor descoperi in noua sa carte, in chip de personaje, persoane cunoscute in spatiul public al Bacaului, printre care „parintele Plescau, o celebritate a cartierului”, scriitorul Nicolae Mihai, pictorul Gheorghe Parascan, profesorul Constantin Topala sau poetul Victor Munteanu, deghizat sub numele de Victor Deleanu.
„Mama nu are dreptate” este o carte captivanta, scrisa cu un umor ce aminteste de prozatorul Petru Cimpoesu. Sandu Romeo Narcis isi stapineste cu maestrie limbajul scriitoricesc si da dovada de inventivitate ideatica si expresiva in conturarea diferitelor caractere. Pretextul pentru fiecare dintre cele sapte povestiri poate fi un dialog intre mama si fiul scriitor, intre rude, la taierea porcului, o intilnire de o tandrete aproape incestuoasa intre un barbat si o fetita, o ora de istorie, o sedinta de cenaclu cu mici si bere, la iarba verde, sau o intiinire amoroasa sfirsita prost, insa scopul este acelasi, de a portretiza umanul, „in carbune aprins”, cu o sfichiuitoare (auto)ironie.
„Mama nu are dreptate” nu-ti va raspunde probabil la intrebari existentiale si nici nu va intra intr-un top al celor mai mari carti ale secolului (asta si pentru ca are un format mic), dar te va binedispune, te va face sa ti se para ceva mai usor de suportat societatea (ipocrizia) in care traim si, in mod sigur, te va pune pe ginduri. Oricine, in orice clipa, ar putea deveni personaj intr-una din viitoarele carti ale lui Sandu Romeo Narcis. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns