Firme amendate pe bandă rulantă pentru muncă la negru
• oamenii ITM au împărțit amenzi pe la mai toate firmele pe care le-au „călcat” • controalele vor continua pînă pe în penultima zi a acestei luni
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău au făcut ieri o razie pentru a vedea dacă salariații de la diverse societăți lucrează cu acte în regulă și dacă patronii le asigură condiții sigure de muncă. În jurul orei 9.30, împreună cu inspectorii de muncă au descins la sediul firmei Baldi SRL din municipiul Bacău, o fabrică mică de confecții situată sub pasarela auto, către Moinești. Din ușa unui depozit, patronul italian i-a întîmpinat binevoitor, într-o românească stricată: „Spuneți-mi ce e de plătit, ca să plătesc”. Inspectorii au zîmbit, apoi au intrat în zona de lucru. O hală mare, dar neîncăpătoare pentru angajații care roboteau printre niște utilaje. Inspectorii au luat declarații privind încheierea contractelor de muncă și s-a trecut la verificarea documentelor firmei. Angajații au privit curioși la agitația din jurul lor. Mulți sînt din zonele rurale și fac naveta, ori stau cu chirie în Bacău, deși primesc doar salariul minim pe economie. Ei sînt forța de muncă ieftină după care se dau în vînt diverșii investitori străini. Administrația firmei a pus la dispoziția inspectorilor documentația cerută. Situația părea în regulă.
La o altă fabrică de confecții, SC Jad-Tex SRL, situată în incinta fostei fabrici Partizanul, la punctul de acces în fabrică, păzit la mod militar ca pe vremea comunismului, un portar plictisit păzește scaune de așteptare improvizate din foste canapele auto. Hala dinspre șosea zace abandonată, cu geamurile sparte și fără uși. În curtea interioară, sub un zid pe care se pot citi încă slogane ruginite, patronul și-a parcat automobilul de ultimă generație. Urcăm o scară îngustă și, la etajul al doilea, peisajul se schimbă. Intrăm într-o secție relativ modernă de confecții, cu angajați mai puțini. O altă echipă de la ITM este deja în control aici. Vorbim cu cîțiva muncitori despre perioada de probă, dacă au avut parte de așa ceva, cam cît a durat, însă supraveghetoarea secției este mereu prin preajmă.
Controlul organizat ieri de inspectorii de muncă nu este singular. Luni, alte șase echipaje au verificat șapte agenți economici. Conform spuselor reprezentanților ITM, societățile Confecții Rita SRL, Casa Damela și Bacov SCA din Bacău, precum și Bim Distribution SRL din Răcăciuni, au primit amenzi pentru că foloseau angajați fără forme legale. Prima firmă amintită a primit o sancțiune de 25 de milioane de lei, restul, de 20 de milioane de lei. Alte firme, printre care Confecții Rita SRL, SC Kraina SRL și SC Textila Prod SRL din Bacău, dar și SC Danlav Impex din Răcăciuni, au fost amendate fiecare cu 25 de milioane lei pentru probleme privind securitatea la locul de muncă.
Controalele ITM Bacău se încadrează într-o campanie demarată la nivel național, care a debutat luni, 23 februarie, și se va încheia pe 27 februarie. Inspectorii de muncă intenționează să verifice aproximativ o sută de agenți economici din județ. (Alin LEANCA)
Lasă un răspuns