• „Depinde de consilier și de partidul din care a făcut parte dacă pe perioada mandatului și-a îmbunătățit, sau nu, situația materială”, spune consilierul Elena Cosma • declarațiile de aere ale unora spun însă că tocmai în acest mandat s-au îmbogățit
Ceas de bilanț în activitatea consilierilor locali. După aproape patru ani de mandat, aleșii băcăuani se străduie acum să convingă partidul din care fac parte că merită să ocupe un loc eligibil pe liste și la viitoarele alegeri locale. În urma datelor obținute în urma ultimului recensămînt, a ieșit la iveală că populația municipiului Bacău a scăzut cu cîteva zeci de mii de locuitori. Așa stînd lucrurile, numărul consilierilor locali ce vor fi aleși la alegerile din ară va fi cu mult mai restrîns decît în vechea legislatură. Lesne de bănuit, în aceste condiții, bătălia care se duce acum între actualii aleși locali, dar și în rîndul aspiranților la un astfel de fotoliu pentru a obține un post și în vitorul consiliu.
Nu puțini sînt, însă, cei care își duc mîna la buzunar și fac un bilanț al sumelor care existau acolo la mijlocul anului 2000 și ceea ce găsesc acum, la final de mandat. „Depinde de consilier și de partidul din care a făcut parte dacă pe perioada mandatului a reușit, sau nu, să își îmbunătățească situația materială, sau a rămas tot cu ceea ce a avut în momentul în care a intrat în Consiliul Local”, a încercat să ne coningă consilierul Elena Cosma. Reprezentanta Partidului România Mare în Consiliul Local Bacău spune că, în ceea ce o privește, are același apartament și aceeași mașină pe care le-a avut în momentul în care a devenit consilier. „Nu am avut nici un profit material de pe urma faptului că am fost membru în Consiliul Local”, spune și consilierul PSD Emil Pintilie. În opinia sa, cel mai mare cîștig pe care l-a avut în acești patru ani a fost că și-a făcut drept prieteni oameni importanți, pe sprijinul cărora se va putea baza dacă va avea vreodată nevoie. Și colegul său de partid, consilierul PSD George Bogatu spune că nu a făcut avere în acești patru ani, doar pentru faptul că a fost consilier local. „Eu am intrat în consiliu ca om de afaceri, nu am fost tentat să obțin privilegii materiale de pe urma nimănui”, susține George Bogatu.
Dacă majoritatea consilierilor susțin că au cam aceleași averi ca în momentul intrării în Consiliul Local, există și aleși locali care spun că au acum chiar mai puține bunuri materiale decît au avut înainte. În această situație se află consilierul PUR Constantin Geoseanu, care spune că nu s-a folosit de calitatea sa nici măcar să își urgenteze obținerea unor drepturi pe deplin justificate din punct de vedere legal. „Am depus notificare în baza Legii 10 pentru retrocedarea unei suprafețe de aproximativ 100 de metri pătrați de teren. Nu am obținut-o nici acum, dar nu fac nici un caz din asta”, susține consilierul Geoseanu.
Dincolo de toate aceste declarații, există și aleși locali care au avut grijă ca în acești ani să își asigure un confort material măcar prin închirierea sau achiziționarea unui spațiu comercial. În plus, la o simplă privire aruncată pe declarațiile de avere se poate vedea că mulți dintre cei care ocupă acum un fotoliu de consilieri au reușit să obțină o bună parte din bunurile pe care le au în proprietate tocmai în cei patru ani care s-au scurs de la începutul mandatului și pînă acum. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns