• cînd în oraș petrecerile de Anul Nou nu-și vor fi stins ecourile, trei bărbați și o femeie din Bacău își vor începe ascensiunea pe cel mai înalt masiv vulcanic din lume • dacă cei patru temerari își vor îndeplini visul, alpiniștii băcăuani se vor putea mîndri că au cucerit în premieră pentru România vîrful Ojos del Salado, din America de Sud
Există și oameni pentru care trecerea într-un nou an înseamnă nu doar dorințe puse în gînd sub crenguțele de vîsc, ci planuri puse în practică. Există oameni cu pasiuni extreme, pentru care dorințele din noaptea de Revelion sînt din cele mai neobișnuite. Patru dintre oamenii care în noapte de 31 decembrie vor ciocni cupa de șampanie dorindu-și să ajungă în doar cîteva zile pe cel mai înalt vulcan din lume trăiesc în Bacău. Sînt trei bărbați și o femeie, au vîrste între 25 și 47 de ani și au aceeași pasiune: muntele. Unii la început, alții cu ani buni vechime în ale alpinismului, vor fi pe data de 4 ianuarie la scara avionului care îi va duce în Santiago de Chile. Călătoria din primele zile ale noului an este începutul unei noi aventuri: ascensiunea pe Ojos del Salado, vîrf de 6.893 de metri, cel mai înalt masiv vulcanic din lume. El va fi atacat în premieră pentru România, iar protagoniștii expediției sînt Daniel Măgdălinoiu, băcăuanul care acum doi ani a reușit cucerirea celui mai înalt vîrf din America de Sud – Aconcagua, Marius Albu, românul care a făcut înconjorul lumii cu yahtul, Vlad Beldie, un alpinist la începutul carierei și Cătălina Albu, care, deși nu este alpinistă, vrea să devină prima femeie care urcă pe acest masiv vulcanic.
Visul pe care cei patru băcăuani vor să și-l vadă cu ochii în prima lună a anului 2003 nu va fi deloc lipsit de surprize. Greutățile ascensiunii nu vor fi doar aclimatizarea cu niște condiții meteo care ziua sînt asemănătoare primăverii, iar noaptea celei mai geroase ierni, ci și lipsa de informații pe care cei patru temerari o au despre masivul pe care vor să-l urce. „Vîrful Ojos del Salado se află la capătul unui deșert, la 300 de kilometri de la cel mai apropiat oraș. Porțiunea aceasta ar putea să ne ridice probleme mai mari decît muntele în sine, pentru că deșertul Atacama, pe care va trebui să-l străbatem cu o mașină închiriată, este un loc în care nu întîlnești picior de om. Orice defecțiune tehnică care poate apărea trebuie să ne-o remediem singuri, ca să nu mai punem la socoteală faptul că nici informații despre muntele respectiv nu avem, întrucît nu este o zonă foarte căutată de turiști. Marea majoritate a turiștilor și alpiniștilor preferă să urce pe Aconcagua, întrucît masivul beneficiază de ghizi și de sistem de salvare cu elicopterele”, explică Marius Albu, unul dintre compenenții expediției băcăuane. În calitate de lider al trupei de alpiniști, Daniel Măgdălinoiu crede că cea mai grea barieră pe care o vor avea de trecut va fi cea psihică: altitudinea, lipsa oxigenului și capriciile vremii putînd oricînd să le răstoarne planul. „Este o expediție pe care o pregătim de doi ani și care îl dorim un prim pas către Himalaya. Dacă ascensiunea pe Ojos del Salado se va desfășura cu bine, vom continua în aceeași expediție cu o altă ascensiune pe Tres Croces, un vîrf de 6.753 de metri”, a spus Daniel. Dacă pentru liderul expediției, care are la activ și cucerirea de acum doi ani a celui mai înalt munte din America de Sud, expediția din Chile este o continuare a carierei, pentru ceilalți doi membri ai echipajului, noua aventură este o piatră de încercare. „Pînă acum am urcat doar pe munții din țară și vreau să-mi testez forțele pentru escalada la înălțime. Sînt cel mai tînăr membru al echipajului, iar expediția aceasta este înainte de toate o premieră personală”, este de părere Vlad Beldie, în vîrstă de numai 25 de ani.
Dacă va reuși să țină pasul cu bărbații, și Cătălina Albu va reuși o premieră personală, în același timp cu punctarea titlului de prima româncă urcată pe vîrful Ojos del Salado. „Am o restanță de acum doi ani, cînd alături de soțul meu, Marius Albu, și alți doi alpiniști am vrut să cuceresc Aconcagua. Lipsa perioadei de aclimatizare și-a spus însă cuvîntul și am fost nevoiți să abandonăm cursa la 5.100 de metri înălțime. Acum ne-am propus să ne ocupăm serios de aclimatizare și dacă vom reuși să urcăm împreună pe Ojos, eu și Marius o vom lua de la capăt cu Aconcagua”, spune Cătălina Albu. Cu zeci de kilograme de bagaje, în care 90% reprezintă numai echipamentul de alpinism, cei patru expediționari vor părăsi Bacăul pe data de 4 ianuarie. Ei vor avea la dispoziție o lună, cît este valabilă viza, ca să se întoarcă în țară victorioși. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns