Fiecare dintre noi ține la imaginea exterioară, la look-ul nostru. Este foate important în zilele noastre felul în care arăți. Dar atunci cînd intervin kilogramele care ne dau de furcă, ce facem? Adesea apelăm la sport, mîncăruri light sau renunțăm la dulciuri. Avem senzația că ținem post și tot ce e în jurul nostru este o ispită. E prea greu să reziști la nesfîrșit! Apoi renunți, te lași „bătut de soartă”… Iată cîteva sfaturi, care cred eu că îți vor fi de ajutor.Am apelat la sfaturile doctorului nutriționist Oliver Courdon, autorul cărții „Ritmurile Corpului”, apărută în Franța. Iată ce ne învață acesta:
1. Este nevoie să mîncăm alimente mai grase?
Științific vorbind, da, ca să facem față consumului energetic din ce în ce mai ridicat (calorii arse pentru a menține o temperatură constantă a corpului). Însă în societatea actuală chiar nu mai este necesar. De la începutul secolului, acest lucru nu se justifică, locuințele sînt încălzite, călătorim cu mașina, zilele ni le petrecem la birou. Sînt rare momentele în care este frig cu adevărat și pe o durată de timp mai mare. Corpul nostru este deci adaptat la nevoile reale.
2.Putem profita de anotimpul rece pentru a arde niște calorii în plus?
Da, există niște trucuri care pot funcționa. De exemplu, dacă faci în așa fel încît în apartament temperatura să fie mai scăzută, să zicem 17 grade Celsius (în loc de 20), vei arde calorii toată ziua. În plus, ca să dai jos niște kilograme, joggingul este mai eficient cînd este frig afară, decît atunci cînd este cald.
3. Ce ar trebui să mîncăm iarna?
Organismul are nevoie de zahăr pentru a impulsiona producția de serotonimă, care scade în mod natural toamna. Asta nu înseamnă că putem să ne îndopăm cu prăjituri și băuturi gazoase îndulcite. Dimpotrivă, zaharurile lente (conținute de legume uscate și cereale) furnizează energie de lungă durată și nu îngrașă. Ar fi foarte bine dacă de trei ori pe săptămînă meniul ar include legume uscate (linte, fasole, roșii, mazăre).
4. De ce alimente trebuie să ne ferim?
Se poate mînca orice. Mai important este să mănînci diversificat. La micul dejun se pot mînca dulciuri, de pildă dulceață, croisante, biscuiți. După ora 16.00, ele se depun direct pe coapse, lucru valabil și pentru grăsimi. Dacă ți se face foame între prînz și masa de seară, e mai bine să mănînci brînzeturi sau fructe, iar la cină proteine slabe și legume.
5. Cum să rezistăm tentației de a mînca ciocolată?
Nu trebuie să ne abținem, frustrarea este un dușman redutabil care acționază asupra moralului. O ciocolată caldă dimineața este OK, la fel și două tablete din ciocolata preferată. (Mădălina STURZU)
Lasă un răspuns