Costul întreținerii persoanelor vârstnice la Căminul de bătrâni din Bacău a crescut de la an la an. Sare însă în ochi majorarea din anul 2023, ce are la bază cheltuielile efectuate de Cămin cu un an în urmă, adică 2022. Este vorba despre perioada în care s-au efectuat achizițiile la suprapreț cercetate de DNA Bacău. Problema a fost ridicată în Consiliul Local, cel care aprobă costul lunar al întreținerii la Căminul de bătrâni, însă executivul nu a dat nicio explicație, iar proiectul a trecut la vot.
Costul mediu al întreținerii la Căminul de bătrâni se stabilește în funcție de cheltuielile efectuate cu un an în urmă. Pe baza acestui cost, se stabilesc și tarifele pentru bătrânii cazați la cămin. Cea mai spectaculoasă creștere a prețurilor a fost în 2023. Atunci, tariful pentru pensionari a crescut de la 1150 de lei la 1400 de lei pe lună pentru persoanele independente, de la 1175 de lei la 1500 de lei pentru cele semidependente și de la 1345 de lei la 1700 de lei pentru persoanele dependente. La bază a stat costul mediu, care a sărit de la 4200 de lei la 6066 de lei pentru persoanele dependente, de exemplu. De menționat că tarifele din 2023 au fost păstrate și pentru anul 2024, după votul consilierilor locali.
Cheltuielile cu bunurile și serviciile au crescut aproape de două ori
Costul mediu pe baza căruia se stabilesc tarifele se calculează în funcție de cheltuielile căminului pe anul anterior. Aici intră banii dați pe bunuri și servicii, cheltuielile de personal, hrană etc. Dacă e să comparăm anii 2021 și 2022, care au stat la baza calculelor pentru stabilirea costurilor, observăm o creștere importantă la capitolul bunuri și servicii, de la 2,6 milioane de lei în 2021, la 4,45 milioane de lei în 2022 (vezi facsimil mai jos).
Întâmplător, 2022 este anul în care au început achizițiile la suprapreț efectuate de Căminul de bătrâni de la o grupare infracțională, așa cum a numit-o DNA Bacău într-un comunicat, din care ar face parte directoarea Căminului de bătrâni, Magda Dimofte, consilierul local Eusebiu Diaconu și firmele ce aparțin soțului Dianei Ilie, șefă de serviciu în Primăria Bacău. Așa cum a arătat Ziarul de Bacău ( AICI, AICI și AICI.), ce a semnalat atunci achizițiile în cauză, căminul de bătrâni a cumpărat mobilier, produse IT și hrană la prețuri umflate. Acum, DNA a deschis un dosar penal în care a început anchetarea persoanelor bănuite că au prejudiciat bugetul căminului.
Aceste achiziții la suprapreț au mărit artificial costurile de întreținere ale Căminului de bătrâni și s-au răsfrânt automat asupra tarifelor încasate de beneficiari. Problema a fost ridicată la ultima ședință de Consiliu Local de independentul Dorin Chirilescu. Acesta a explicat situația și a solicitat o părere de la executiv, însă nu a primit niciun răspuns.
Cristi Barcan a zis
De ce nu ați scris și de faptul ca au fost duși la audierile DNA și mai mulți consilieri locali precum Manolache și colegii lui din partid?
Teo a zis
Ei întâmplător a crescut. De ce votam noi consilierii locali, ca să facă grup infracțional și sa fraudeze banii publici? Nu va mai satura naiba de averi făcute din bani publici.
Gheorghe a zis
Voi ,vreți sa spunetica, domnul consilier local Cap de guma Eusebiu ,care scrie mi -au cum face pisica (miau) și are creierul cât coaja de la nuca , face parte dintr un grup infractional ? Asta da gluma !
Gica a zis
Sebica ,tu ai crescut costul la căminul de bătrâni?
Cancun a zis
Intre timp, in caminele private, costul intretinerii unui beneficiar, care include si profitul proprietarului, este la jumatate.
Dinescu a zis
Hotie la drumul mare pe bani publici. Asta stiu unii consilieri sa faca. Nu stiu sa munceasca dar se pricep la combinatii pe banii bacauanilor. PMP-ul si USR-ul au facut alianta electorala .