Comuna Faraoani a finalizat implementarea proiectului „Apa sigura pentru sanatatea locuitorilor”, realizat cu finantare europeana, prin Programul Phare 2006. Proiectul a vizat extinderea retelei de distributie cu apa pe o distanta de 11,5 km si a fost aplicat de la mijlocul lunii septembrie 2008. Valoarea initiala a acestuia a fost de peste 1,4 milioane de lei (cu TVA), dar valoarea finala a ajuns la ceva mai mult de 1,1 milioane de lei. Contributia beneficiarului si a partenerului sau, Consiliul Judetean Bacau – ne-a informat primarul comunei, Adrian Solomon – a fost de 10,07% din valoarea totala, la care se adauga taxa pe valoarea adaugata. proiectul a fost manageriat de firma de consultanta pentru programele europene nerambursabile Evalor Consulting Bacau.
Comuna Faraoani dispune, in prezent, de retele de apa potabila pe 20,5 km, respectiv peste opt km de retea de canalizare cu toate dotarile necesare, inclusiv statia de epurare. Consultantul financiar si managerul de proiect lucreaza cu Primaria Faraoani de mai multi ani. „Am conceput proiectul sistemului de canalizare si pe cel de prelungire a retelei de apa potabila si am manageriat implementarea lor – spune directorul general al Evalor Consulting, Mihai Rusu-Geliman – dupa prevedeile legale in domeniu, care spun, in esenta, ca o retea de apa potabila trebuie construita impreuna cu reteaua de canalizare. Legea mai spune ca pina in anul 2018 ar trebui sa se incheie, la nivel de tara, canalizarea localitatilor rurale cu populatie cuprinsa intre 2.000 si 10.000 de locuitori in fiecare”.
Peste 500 de gospodarii bransate la retea
Proiectul extinderii retelei de apa potabila a vizat imbunatatirea calitatii fizice, chimice si microbiologice a apei potabile prin extinderea retelei, pentru asigurarea unui grad sporit de sanatate, siguranta si confort populatiei si pentru dezvoltarea economica a zonei. Sint bransate, astfel, la retea, circa 505 gospodarii, cu 2.017 locuitori, dar si trei unitati de interes public si sapte agenti economici. Elaboratorul proiectului a fost firma Resmin Bacau, iar executantul lucrarii societatea Geprocon Iasi. Alt proiect realizat in comuna a fost modernizarea drumului DC 166.
Prima comuna cu drumuri asfaltate in cimp
Edilii din Faraoani pregatesc, acum, un nou proiect finantat de Uniunea Europeana, pe Masura 125 – „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” din Programul National de Dezvoltare Rurala. Daca proiectul va avea succes si va primi finantarea, comuna Faraoani va fi prima (sau printre primele) din Romania care vor avea drumuri de acces asfaltate in exploatatiile agricole. „Vrem sa avem aproape opt kilometri de drumuri balastate si asfaltate – spune primarul Solomon. O conditie, in acest proiect, este legatura retelei de drumuri din exploatatiile agricole cu reteaua de drumuri nationale sau europene. Noi am demonstrat, in proiect, ca vom descongestiona, astfel, circulatia pe drumurile mari, mai ales pe drumul european E 85, pentru ca vom duce utilajele agricole pe alte cai in cimp”.
cititor a zis
Felicitari pentru D-l Primar si pentru toti locuitorii comunei Faraoani !
bacaoanul a zis
Degeaba…la Faraoani s-a rasturnat caruta cu betivi si curve..
Anonim a zis
ba coIane, deci si tu si nevasta-ta sunteti din faraoani…
si a zis
vai de capul tau bacaoanule daca ai fi bine informat ar trebui sa sti ca peste tot in lumea asta sunt curve si betivani,esti cumva invidios pentru ce a facut si face acel primar in comuna Faraoani??? se pare ca da ………..
parintele Gherghina a zis
Vreau sa confirm ca Bacaoanul are dreptate..aici este prea multi betivi..si prea multe dansatoare la bara
kákková a zis
Farrófalva, sau Kákkóva- magyar falu ami sot elprostituálta magát a románoknál
Pista-baci a zis
Nemtudom maghyar…prostovane…lofossosheketbe..la tine