Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va lansa, pe 15 octombrie, apelul public de proiecte pentru cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte, urmind ca, incepind cu 1 noiembrie, potentialii beneficiari sa poata depuna proiectele la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Beneficiarii eligibili sint unitatile administrativ teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) si municipii resedinta de judet, in calitate de reprezentanti ai asociatiilor de proprietari.
Investitiile tinta sint blocurile de locuinte construite intre 1950 si 1990, in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse. Bugetul alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din Fondul European pentru Dezvoltare Rergionala si 154 de milioane din contributia nationala (buget de stat, contributia autoritatilor locale si a asociatiilor de proprietari).
„Cele 40 de procente de cofinantare care trebuie platite de administratia publica si asociatia de proprietari – a precizat Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului – pot fi impartite in functie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contributia asociatiei va fi de 10%; in cazurile in care mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contributia asociatiei va fi de 20% si, evident, contributia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sint sub echivalentul a 500 de euro.
Este o repartitie a contributiilor echitabila, menita sa incurajeze accesarea acestor fonduri si de catre asociatiile de proprietari ale caror membri au venituri reduse si care au cea mai mare nevoie sa faca economii la plata intretinerii”.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin Autoritatea de Management a Programului Operational Regional, a elaborat Schema de eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru care se propune finantarea prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” si a negociat cu Comisia Europeana modalitatea de punere in practica a acesteia.
Avind in vedere ca programul se va inchide in anul 2013, schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare, experienta acumulata putind fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada de programare 2014 – 2020. (Petru DONE)
Lasă un răspuns