Cererea unică de plată pentru sectorul zootehnic, aferentă anului 2014, poate fi depusă la centrul Județean Bacău al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) p=nă la 30 mai. Producătorilor agricoli persoane fizice, persoane juridice și/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, înscriși în evidența APIA cu cod unic de identificare – ne-a informat directorul executiv al centrului județean Bacău, Gabriela Mazilu -, li se acordă prime în cadrul ajutoarelor nationale tranzitorii, o singură dată pe an, în funcție de criteriile de eligibilitate.
Plățile se fac în schema decuplată de producție în sectorul lapte, în schemă decuplată de producție în sectorul carne și în schema cuplată de producție în sectorul ovine/caprine. Producătorilor cu exploatații situate în zonele defavorizate beneficiază de ajutor specific în funcție de efectivul de animale. Este vorba de vaci de lapte, bivolițe de lapte, taurine din rase de carne și metișii acestora (tauri din rase de carne, vaci din rase de carne, vaci metise cu rase de carne, tineret mascul și/sau femel din rase de carne și/sau metiși cu rase de carne) și de femele ovine/caprine.
În județul Bacău, Zona montană defavorizată cuprinde localitățile Agăș, Asău, Balcani, Berzunți, Brusturoasa, Comănești, Dărmănești, Dofteana, Ghimeș-Făget, Mănăstirea Cașin, Oituz, Palanca, Slănic Moldova, Solonț, Tșrgu Ocna și Zemeș. De asemenea, Zona defavorizată de condiții naturale specifice cuprinde localitățile Cleja, Colonești, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvănești, Gura Văii, Helegiu, Livezi, Motoșeni, Orbeni, Plopana, Răchitoasa și Stănișești. Informații privind condițiile de eligibilitate, modălitățile de acordare a ajutoarelor, documentele generale obligatorii și documentele specifice care trebuie să însoțească cererea unică de plată pentru fiecare schemă de plată sunt disponibile la sediul Centrului Județean Bacău, la centrele locale Bacău, Onești, Moinești, Podu Turcului, Răcăciuni, Sascut, Vultureni și la punctul de lucru Comănești.
Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal, în baza documentelor notariale. Lista cu organizațiile crescătorilor de bovine cu reprezentativitate națională și asociațiile crescătorilor de bovine, ovine și caprine legal constituite afiliate, abilitate să elibereaze adeverințe care atestă statutul de crescător de bovine, ovine, caprine, poate fi consultată pe site-ul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (apia.org.ro).
„Recomandăm producătorilor agricoli care îndeplinesc condițiile de acordare a primelor prevăzute de actul normativ – a spus Gabriela Mazilu -, să solicite medicului veterinar de liberă practică precum şi asociaţiilor crescătorilor de bovine/ovine/caprine, eliberararea adeverinţelor anterior prezentării la centrul local/judeţean al APIA, în vederea depunerii cererii de solicitare a primei. De asemenea, producătorii agricoli crescători de bovine, cu exploatații situate în zonele defavorizate, care vor ajutorul specific pentru categoria taurine din rase de carne și metișii acestora, trebuie să solicite Oficiului Bacău pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie adeverința care certifică rasele de carne și metișii acestora (Petru DONE)
Lasă un răspuns