Aproape 100 dintre cei circa 1.000 de medici pe care ii are judetul Bacau si sint membri ai Colegiului Judetean al Medicilor (CJM), mai exact 98, se afla de la inceputul acestui an in situatia de a nu mai avea drept de libera practica, pentru ca nu au participat la activitatile din Programul de Educatie Medicala Continua si nu au acumulat numarul necesar de puncte pe care il cere profesia pe care o practica. Din acest numar, insa, 21 sint medici pensionari, care in anul 2009 au desfasurat practica in mediul privat, iar 28 au venit, in cursul lunii ianuarie 2010 su si-au pus la punct dosarele de Educatie medicala Continua.
„In 2009 – spune viceprepedintele CJM, dr. Adrian Cotirlet -, am incercat sa venim in intimpinarea celor aproximativ 1.000 de medici ai Colegiului, organizind peste 50 de actiuni in Programul National de Educatie Medicala Continua. Subiectele actiunilor au fost cit mai variate, pentru toate specialitatile reprezentate in Colegiu”. Au fost si doua manifestari de mai mare anvergura, Zilele medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti (conferinta internationala), la sfirsitul lui iulie 2009, si Conferinta interjudeteana a medicilor de familie, la inceputul lui octombrie. Acestea au devenit manifestari traditionale si in calendarul CJM, dar si al multor medici din afara judetului. Suma acestor manifestari stiintifice a totalizat circa 283 de ore de educatie medicala continua. Fiecare membru al CJM trebuia sa aiba participari de 200 de ore de educatie medicala continua in perioada de aplicare a programului, 2004 – 2008, deci, aproximativ 50 de ore pe an. „Am incercat sa facem cit mai multe manifestari stiintifice, astfel incit medicul sa nu fie nevoit sa plece in alte parti, sa consume timp si bani – a precizat Adrian Cotirlet, care este si seful Departamentului profesional-stiintific al CJM. Programul nu a fost gindit ca o sperietoare, ci ca o modalitate de improspatare a cunostintelor fiecarui medic. Dar, Biroul executiv al CJM a fost nevoit sa suspende calitatea de membru al Colegiului pentru acesti medici”.
Suspendarea atrage dupa sine si incetarea activitatii medicale. Este vorba de suspendarea dreptului de libera practica. „Noi am anuntat spitalele (cu exceptia Spitalului din Moinesti, care nu are nici un medic in aceasta situatie). Dintre cei 98 de medici, 41 sint in Asociatia medicilor de familie. Noi ii asteptam in continuare, fiindca in momentul in care isi fac numarul de puncte li se ridica suspendarea automat si ne straduim si in acest an sa organizam o serie de manifastari stiintifice in programul amintit. Nu stim ce a hotarit conducerea fiecarui spital anuntat sau a Asociatiei medicilor de familie, dar o parte dintre cei 98, adica 21, sint medici pensionari, care in 2009 au desfasurat activitate in sistemul privat. Medicii in cauza isi asuma o mare responsabilitate practicind un act medical fara sa fie membri ai CJM si fara autorizatie de libera practica, ca si cei care gazduiesc activitatea lor. Dreptul de libera practica li s-a ridicat de la 1 ianuarie. Verificarea activitatii lor intra in atributiunile managerului fiecarui spital, dar si noi, CJM, ne vom autosesiza” – a conchis Adrian Cotirlet.
Anonim a zis
Trebuie sai cunoastem si noi pacientii. Publicati numele lor .
un cetăţean a zis
Trebuie sa li se facă publice numele, ca să ştim şi noi pe mâna cui „ne dăm”. Aşa mi s-ar părea corect şi deontologic. Ne-aţi speriat şi gata? Nu-i suficient. Mi se pare normal să fim informaţi!
Ziarul de Bacau a zis
In momentul in care isi vor pierde dreptul la practica vom informa.
geo a zis
medicii din cadrul spitalului moinesti isi fac treaba ,dar veniti la ONESTI cu camera ascunsa sa vedeti cum se poarta cu tine,si cainilor de acasa le dau mai multa atentie ,in mod expres medicii de la maternitate daca mai exista maternitate?
felicia a zis
este adevarat despre medicii de la moinesti isi dau tot interesul ptr. bolnavi in special dl. dr. radu .Multumim.