• zilnic, la ușa unicului cabinet de Diabet și Boli de Nutriție din Policlinică așteaptă aproape 100 de pacienți care au nevoie de rețete gratuite • numărul băcăuanilor bolnavi de diabet crește lunar cu zeci de cazuri
Pragul singurului cabinet din policlinica de adulți destinat diabetului și bolilor de nutriție este trecut, în numai două ore pe zi, de un număr record de pacienți. De fiecare dată cînd se deschide ușa, în cabinet dau năvală cîte șapte, opt pacienți odată. Doar așa coada de aproape o sută de persoane se poate subția, iar la capătul a mai multor drumuri pe care le-au făcut înainte de a se îndrepta spre policlinică, bolnavii pot răsufla ușurați că au, în sfîrșit, posibilitatea de a-și primi medicamentele gratuite. Aglomerația de la ușa cabinetului de Diabet este cauzată de numărul impresionant de mare de pacienți luați în evidență, dar și de faptul că cei doi rezidenți care ar trebui să lucreze în cabinetul policlinicii nu și-au terminat încă studiile, absența lor fiind suplinită de medicii din secția de spital. Cei trei specialiști în diabet și boli de nutriție din spital nu pot acoperi programul întreg al cabinetului din policlinică, așa că doar două ore pe zi ei pot oferi consultații pacienților care au nevoie de rețete.
„Este înfiorător de greu să facem față avalanșei de pacienți. În fiecare zi, în jurul orei 11.00, după ce se completează foi de regim și se stă de vorbă cu fiecare pacient în parte internat în secție, ca să învețe ce trebuie să mănînce, ce înseamnă hipoglicemia și cum trebuie să-și facă insulina, unul dintre cei trei medici coboară în policlinică. Acolo așteaptă zilnic cîte 80 pînă la 100 de pacienți. Toți trebuie să fie consultați și să primească rețeta pentru două luni, pe baza testării glicemiei pe care o fac înainte de a veni la noi”, ne-a declarat dr. Tamara Gheneș, șefa secției Diabet și Boli de Nutriție din Spitalul Județean.
Bolnavii de diabet știu să prețuiască fiecare clipă de așteptare la ușa cabinetului. Pentru rețeta gratuită care urmează s-o primească de la medicul specialist ei vin de la prima oră a dimineței și întocmesc o listă de ordine. Ieri, la cîteva minute după ora 11.00, pe lista de ordine erau înscrise 50 de persoane, pentru fiecare dintre aceștia, medicul avînd la dispoziție două minute și 40 de secunde. „Am venit de la ora 7.30, ca să fiu sigură că apuc să intru la doctoriță și-mi iau rețeta. Dacă ajungeam mai tîrziu, nu mai apucam și ar fi trebuit să vin și mîine. Este foarte greu fără suficienți medici. Bolnavii sînt foarte mulți”, ne-a declarat Virginia Bordeianu, o pacientă care se tratează de diabet de șase ani.
Birocrația îi ucide pe diabetici
Statul la coadă pentru rețeta gratuită nu este singura problemă a bolnavilor de diabet. „Sînt destul de multe drumuri de făcut pentru fiecare rețetă. Înainte de toate, mergi la medicul de familie, ca să iei biletul de trimitere pentru laboratorul particular de analize. Cu biletul, pe 15 ale lunii, te duci să te programezi pentru testul de glicemie de luna viitoare. Dacă apuci să te înscrii pentru primele trei zile din lună, beneficiezi de gratuitate, dacă nu, plătești analiza. Te mai duci odată la recoltat sînge, a doua zi iei rezultatul și abia apoi vii în policlinică la consultație. La iarnă nu știm ce ne-om face”, explică Lucreția Gheorghe, care sînt drumurile pe care trebuie să le facă o dată la două luni fiecare dintre bolnavii de diabet. La rînd cu cele două bolnave care așteaptă să intre al consultație se află un bărbat ceva mai norocos. „Eu nu mai pierd vremea la laborator. Doctorița mea de familie are aparat în cabinet de măsurat glicemia. Plătesc 40.000 de lei, cît costă analiza, și scap de o parte din drumuri”, spune Constantin Troacă.
La rîndul lor, medicii specialiști au propriile îngrijorări. Numărul existent de bolnavi de diabet este foarte mare, iar statiscile care includ cazurile noi cresc de la o lună la alta. „În județul Bacău sînt aproximativ 10.000 de persoane diagnostiocate cu diabet, iar în fiecare lună, numărul lor crește cu aproximativ 100 de pacienți. Majoritatea pacienților sînt depistați întîmplător, în stadii avansate ale bolii, cînd tratamentul este direct cu insulină. Lipsa de informare și educație a populației face ca diabetul să fie descoperit atunci cînd apar și complicațiile bolii. Oamenii ar trebui să știe că sînt predispuse la diabet persoanele obeze, cele care au în familie rude de gradul I și II bolnave de diabet și femeile care aduc pe lume copii cu greutăți de peste 4,5 kilograme”, a mai spus doctorița Gheneș. Specialiștii diabetologi se mai tem și de faptul că, odată cu instalarea iernii, mulți dintre bolnavii din comunele limitrofe vor renunța să se mai deplaseze pînă la Bacău după rețete, astfel că, în primavară, este posibilă o avalanșă de internări cauzate de complicațiile diabetului. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns