De mai bine de opt ani, fabrica de confectii incearca sa recupereze aproape 8 miliarde de lei de la fostii directori ai societatii. Banii au fost imprumutati de fosta conducere de la o firma din Marea Britanie si folositi in interes personal. Patru ani, dosarul a stat la procurorii bacauani, pina sa ajunga in instanta.
Povestea incepe la sfirsitul anilor ’90, cind fosta administratie a fabricii a beneficiat de un imprumut de 170.000 de lire de la firma Suzanne Martin din Marea Britanie, un partener mai vechi al fabricii din Bacau. Pina acum, nimic neobisnuit, numai ca fostii administratori de la ASCO a omis sa inregistreze acesti bani in evidentele contabile ale firmei, „suma de bani fiind insusita si folosita de acestia in interes personal”. Prin urmare, impotriva fostilor directori ai fabricii de confectii au fost formulate doua plingeri penale. „Plingerile le-am facut prin 2001, insa, a trebuit sa treaca mai multi ani pina ca dosarul sa ajunga la instantele locale de judecata. Or, asa ceva trebuia sa fie rezolvat in citeva luni, avind in vedere probele pe care le adusesem”, a declarat Bogdan Atanasiu, directorul general al ASCO.
Dupa patru ani, procurorii au trimis dosarul la instanta de judecata
Astfel, prin rechizitoriul intocmit de catre Parchetul de pe linga Curtea de Apel Bacau, din decembrie 2004, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor. Societatea s-a constituit parte civila cu suma de 170.000 lire sterline, dobinda legala la zi si suma de 1.973.365.000 lei vechi care a fost platita de catre societate cu titlu de obligatii fiscale. Abia dupa alti doi ani, instanta s-a pronuntat, insa, numai pe fond, la aceasta cauza, condamnindu-i pe cei cinci inculpati (fosta administratie a ASCO n.r.) pentru abuz, inselaciune impotriva unei persoane, fals si uz de fals.
Condamnare cu suspendare si schimbarea incadrarii juridice a faptei
Pedeapsa stabilita in cazul celor cinci a fost privarea de libertate, cu suspendarea conditionata a executarii. Totodata, instanta i-a obligat pe inculpati la plata in solidar a despagubirilor civile catre ASCO in cuantum de 62.634,68 lire sterline plus dobinda legala. „Avind in vedere ca Judecatoria Bacau nu a obligat inculpatii la plata integrala a prejudiciului pretins de catre societate, care este in suma de 170.000 lire sterline, si nu au fost condamnati pentru infractiunea de inselaciune, ASCO a formulat apel la sentinta penala. Iar, apelul a fost admis”, a precizat directorul Atanasiu. Mai mult, prin decizia penala nr. 25/A/2008 pronuntata in data de 18 ianuarie 2008, a fost schimbata incadrarea juridica a faptei pentru care au fost condamnati inculpatii, in cea de delapidare, iar in ce priveste latura civila, solutia a ramas neschimbata, in sensul obligarii inculpatilor la plata in solidar a sumei de 62.634,68 lire sterline catre societate. Impotriva acestei decizii, societatea a formulat recurs la Curtea de Apel Bacau, care se va judeca in perioada imediat urmatoare. „Noi vrem sa ne recuperam suma intreaga. Nu avem nimic cu fostii directori ai fabricii, insa vrem sa le fie inapoiati toti banii actionarilor, nu jumatate, asa cum vor unii”, a incheiat directorul ASCO.
Lasă un răspuns