„Penalizările pentru întîrzierea plății cotelor de întreținere, hotărîte potrivit legii de adunarea generală a proprietarilor, nu vor fi mai mari de 0,2 la sută pentru fiecare zi de întîrziere și se vor aplica pentru fiecare cotă de întreținere lunară numai după o perioadă de 30 de zile care depășește termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma cotei de intreținere lunare la care s-a aplicat”. Această prevedere referitoare la sancțiunile bănești care pot fi aplicate și băcăuanilor rău platnici este stipulată de art. 13 din Ordonanța de Urgență 85/2001. Chiar dacă legea le dă dreptul, majoritatea administratorilor asociațiilor din municipiul Bacău nu au trecut, deocamdată, la aplicarea de penalizări pentru cei care nu-și achită întreținerea în termen de 30 de zile. „Deocamdată nu am perceput penalități pentru că sumele ce trebuie plătite lunar sînt foarte mari, iar fiecare leu în plus înseamă o greutate și mai mare pe umerii oamenilor. Nu aplicăm penalizări și pentru că singurii care ne taxează cînd întîrziem snt cei de la RAGC, iar facturile de la apă și canalizare, fiind mai mici, le plătim cu prioritate”, ne-a declarat Silvia Gașpar, administratorul Asociației 42, una dintre cele mai datornice de pe raza municipiului. Potrivit celor care administrează destinele asociațiilor din Bacău, principalul motiv pentru care s-a ajuns în situația ca, în total, băcăuanii să datoreze furnizorilor de utilități peste 104 miliarde de lei, îl constituie lipsa banilor. Fie că au familii numeroase, fie că nu au un loc de muncă sau sînt plătiți foarte prost, mulți dintre băcăuani nu mai pot suporta povara lunară dată de plata întreținerii. „Locatarii care au avut bani de plătit au plătit și pînă acum. Cei care au rămas sînt săracii, care nici dacă ar munci zi lumină nu ar avea bani să plătească restanțele. Noi le-am trimis somații de plată și au început să vină să mai achite din debit. În cazul asociației, care are de plătit numai la apă caldă și căldură aproape un miliard de lei, lucrurile au fost oarecum lăsate la întîmplare, pentru că nici fostul administrator nu s-a preocupat de recuperarea debitului”, ne-a declarat Cristina Bardașu, administratorul Asociației 83, din zona Mioriței.
În afara săracilor care nu au bani să plătească întreținetea, un alt segment al rău platnicilor îl constituie cei care uită sau pur și simplu sau sînt dezinteresați de datoriile pe care trebuie să le achite pentru serviciile consumate. „Avem și mulți săraci, dar sînt și destui pe care nu-i interesează ce se întîmplă cu datoriile de la întreținere. Sînt ingineri, profesori și chiar patroni care au datorii de ordinul milioanelor de lei și care nu vin cu lunile să le achite. Mi-e greu să cred că nu au bani să plătească un milion pe lună”, ne-a declarat Constantin Majoru, administratorul Asociației Milcovul.
Pînă acum, administratorii asociațiilor de locatari sau proprietari nu au trecut la aplicarea penalităților pentru zilele de întîrziere întrucît consideră că acest lucru nu ar rezolva problema de fond: sărăcia oamenilor. „Chiar dacă am pune penalizări, tot nu s-ar rezolva nimic, întrucît oamenii nu au bani nici să plătească facturile curente. Dacă ar mai trebui să dea și alți bani, oricum nu ar avea de unde să-i scoată”, spune Silvia Gașpar, administratorul Asociației 42.
Metoda cea mai folosită de administratorii asociațiilor pentru recuperarea debitelor este acționarea în instanță a băcăuanilor ale căror datorii sînt foarte mari. Metoda, deși sigură, este foarte greoaie, întrucît procesele aflate pe rol la Judecătorie durează foarte mult.
În aceste condiții, singura șansă sigură de diminuare a debitelor la întreținere o reprezintă tot bunul simț al proprietarilor de apartamente, care trebuie să conștientizeze că traiul într-un bloc înseamnă și responsabilitatea de nu le face viață amară celor din preajma lor.
Lasă un răspuns