• la aproape opt luni de la primele arestări în dosarul Banca Transilvania, judecătorii au început audierile celor 42 de inculpați • doar patru dintre ei au avut timp să dea explicații despre operațiunile financiar-bancare pe care le-au derulat prin Banca Transilvania • niciunul dintre cei audiați nu a declarat că s-ar fi cunoscut cu ceilalți inculpați din dosar înainte de începerea cercetărilor penale • în acest fel, avocații încearcă să demonteze acuzațiile de asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni
La Tribunalul Bacău au avut loc ieri primele audieri în Dosarul Banca Transilvania. Deși inițial judecătorii au anunțat că vor audia opt dintre inculpați, la sfîrșitul unei zile maraton, doar patru persoane au fost audiate. Cel care a spart gheața a fost Mirel Buzdugan, administratorul firmei Ansoma, societate care face parte din grupul „lemn”. Încă de la început, el a menționat că nu-și menține în totalitate declarațiile date anterior în fața polițiștilor și procurorilor și că sînt necesare niște nunațări. În calitate de administrator al firmei, el a contractat un credit în valoare de 900 de milioane de lei pe 29 ianuarie 2001. În aceeași zi, el a ridicat în numerar 891 de milioane de lei, pe care i-a dat lui Constantin Doru Adam. „Aș dori să rectific declarația dată în timpul urmăririi penale cu privire la persoana care m-a anunțat că cererea de credit mi-a fost aprobată. Inițial, am declarat că cel care m-a anunțat telefonic de acest lucru a fost Dorinel Popa. De fapt, nu el m-a anunțat, ci un funcționar al băncii cam la o oră-două după ce am făcut cererea de credit. Nu am depus nici un alt document și nici nu am semnat alte acte. Cererea nu am lăsat-o la un moderator de credit anume, ci am prezentat-o lui Ciprian Stanciu, care, din cîte știu, la acea vreme era șeful serviciului de credite. După ce-am fost sunat că s-a aprobat creditul, m-am prezentat la bancă, am făcut o cerere de ridicare în numerar, iar un funcționar mi-a dat banii după ce-a oprit comisionul băncii. Cei 891 de milioane de lei i-am dat lui Constantin Doru Adam, care se înțelesese cu asociații firmei Ansoma să facă rost de făină pentru covrigi la prețuri mai scăzute”, a spus Buzdugan, spre nedumerirea celor din sală.
„Era totuși vorba despre aproape un miliard de lei, pe care i-ați dat fără nici măcar o chitanță. Aveați vreo documentație din care să rezulte că această aprovizionare este necesară?”, a întrebat președintele completului de judecată. „Sigur că știam, că doar eram administrator. Făina ne era necesară”, a adăugat inculpatul. „Pentru cît timp? Pentru un cincinal?” s-a arătat tot nelămurit președintele completului de judecată. „Nu, pentru o lună”, a precizat Buzdugan. Mirel Buzdugan a precizat că, după două zile de la această poveste, a plecat din societate și a predat toate atribuțiile lui Sorin Cozma. Fostul administrator spune că s-a mai interesat de soarta creditului, pentru că se simțea vinovat că i-a dat atîția bani în numerar lui Constantin Doru Adam, fără nici un fel de document justificativ și că societatea Ansoma mai derulase și alte credite prin Banca Transilvania pe care le-a achitat la timp.
3,1 miliarde de lei, credite pentru Novimar
Următorii inculpați audiați de judecători au fost administratorii societății Novimar, Mihai Juncu și Gheorghe Sîrbu. Pe numele acestei societăți figurează credite ilegale în valoare de 3,1 de miliarde de lei, despre care ambii administratori pretind că nu știu cum au ajuns în conturile lor. Ambii au susținut că erau patru asociați în total, dintre care doi, cei cu finanațarea, erau plecați în străinătate. De la un timp, cînd s-au acumulat datorii la stat, deși ei nu aveau activitate pe societate, au dat un anunț la ziar prin care făceau cunoscut faptul că vor să-și vîndă societatea. „În acest fel m-a contactat Constatin Doru Adam, care mi-a spus că vrea să-mi cumpere societatea, pentru că vrea să ia credite pe ea. Mie mi-a spus că-mi va da zece milioane de lei, reprezentînd cheltuielile de înființare a societății. Am fost bucuroși să scăpăm de ea, pentru că activitate oricum nu aveam. Ne-am înțeles și apoi mi-a cerut documentele societății pentru a întocmi actele premergătoare vînzării, deși acestea nu se puteau întocmi, pentru că ceilalți doi asociați care trebuiau să-și dea acordul nu erau în țară. Eu i le-am dat împreună cu ștampila, iar el mi le-a restituit peste vreo șapte zile. Mi-a spus însă că trebuie să-mi deschid un cont la Banca Transilvania, bancă cu care lucra el ,pentru că de acolo intenționează să obțină credite. Pe 11 aprile 2001, am fost la Banca Transilvania, singura și ultima dată pentru deschiderea acestui cont”, a spus Sîrbu.
Declarațiile lui au fost susținute și de Mihai Juncu, care susține că a aflat de sumele uriașe pe care le aveau de plătit ,după ce-au început cercetările. „Abia cînd au început anchetele am aflat că în numele societății noastre au fost luate credite. Eu nu am semnat nici o cerere de credit și nici un alt document”, a spus Juncu. În schimb, Sîrbu a semnt un ordin de plată în alb, care se dorea un fel de garanție pentru Adam că împrumuturile pe care ar fi urmat să le ia în numele sicetății Novimar nu vor fi folosite de foștii administratori. „Noi habar nu am avut că în tot acest timp s-au luat credite de miliarde de lei, pentru că Adam nu mi-a spus niciodată că a luat credite. Atunci cînd am fost la bancă, eu am semnat, fără să știu, și o cerere de credit. De altfel, nu am citit nimic din ce-am semnat,pentru că Adam mi-a spus că directoarea este nervoasă prin bancă și trebuie să plecăm cît mai repede”, a spus, în hazul general, Sîrbu. „Cum adică directoarea era nervoasă și dumneavostră nu trebuia să mai citiți ceea ce semnați? Și ați semnat așa?”, și-a arătat surprinderea președintele completului de judecată. „Da. Am semnat repede și am plecat” a precizat cel care acum este bun de plată pentru trei miliarde de lei.
Ultimul audiat a fost administratorul societății Class, Gheorghe Bercaru, pentru un credit de 660 de milioane de lei pe care a recunoscut că l-a luat la cererea lui Benoni Beca, liderul grupului „alcool”. El a precizat că se cunoaște cu Benoni Beca de vreo 20 de ani, fără să fi avut relații comerciale cu vreuna dintre societățile lui. „Îl știam om de afaceri prosper, cu fabrici, angajați, mașini multe și mi-a dat telefon că are nevoie urgentă de bani pentru a cumpăra materie primă și să fac eu un împrumut pe societatea mea. Am fost de acord, cu condiția ca totul să fie legal și să-mi asigure el garanțiile, pentru cu eu mai aveam în credit în derulare și aveam puse gaj casa și mașina proprietate personală”, a spus Bercaru. De aici încolo declarația lui Bercaru a provocat rîsete înfundate aproape în permanență în sală. El a precizat că l-a sunat Beca să-i spună că i-a fost aprobat creditul, s-a dus la bancă, a intrat în biroul de credite, a văzut dosarul pe un birou, l-a semnat în fața unui moderator fără să întrebe pe nimeni nimic și apoi a plecat. „Ați semnat așa, fără să vă indice nimeni care este dosarul? Pur și simplu ați intrat în birou, ați citit un dosar de pe masă și l-ați semnat?”, a întrebat președintele completului. „Da. Nu am întrebat pe nimeni nimic și nu mi-a indicat nimeni ce să semnez. Oricum, mă cunoșteam cu funcționarii băncii care aveau o părere bună despre mine, pentru că eram un client extrem de corect. În plus, creditul de 660 de milioane de lei a fost achitat la termen”, a mai spus Bercaru. El a mai precizat că nu știe că au fost suplimentate creditele și că a aflat de datoriile din bancă abia în toamnă, cînd soția lui s-a dus să plătească impozitul pe salariu. iar funcționarii băncii i-au spus că au conturile blocate, pentru că nu și-au achitat creditele la timp. Procesul se va continua pe 13 mai, cînd vor fi audiați alți inculpați. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns