Vom vedea în primul rând cum a apărut Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar în al doilea rând vom creiona necesitatea și eficiența acestui organism.
Ordonanța de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară prevede: „Având în vedere disfuncționalitățile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfășurată în sectorul pieței de capital și cel al asigurărilor, este necesară adoptarea unor măsuri de ordin legislativ care să asigure eficientizarea activității de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competență a băncii centrale. Luarea acestor măsuri în regim de urgență se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, în care se mențin tensiunile generate de criza economică, aceste disfuncționalități să submineze, prin contaminare, încrederea populației în serviciile oferite de întregul sistem financiar și în modul în care se realizează supravegherea acestora, întrucât aspectele vizate constituie o situație extraordinară, a cărui reglementare nu poate fi amânată.
În temeiul art. 115 alin (4) din Constituția României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență
Art.1 – (2) Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F., se înființează ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanțată, care își exercită atribuțiile potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, prin preluarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii private.
Art.2 – b) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, supravegherea exercitată de A.S.F. privește activitatea:
– Asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor în asigurări și reasigurări și a altor activități în legătură cu acestea, conform prevederilor legii nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările din România, cu modificările și completările ulterioare legii nr. 32/2000, privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare, legii 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor,alunecărilor de teren și inundațiilor, ordonanței de urgență a Guvernului nr. 61/2008, privind implementarea principiului egalității de tratament între femei și bărbați, în ceea ce privește accesul la bunuri și servicii și furnizarea de bunuri și servicii, ordonanței de urgență a Guvernului nr. 189/2005 .
Pentru stabilirea unor bunuri și servicii, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate, aprobată prin Legea nr. 432/2006, legii nr. 503/2004, privind redresarea financiară și falimentul societăților de asigurare.”
Dorința înființării acestui organism de control, care unește trei astfel de organisme, este de bun augur și se dorește o conducere unitară a unui fenomen financiar, care capătă o pondere tot mai mare în veniturile aduse PIB României, și totodată s-a avut în vedere o reducere majoră a cheltuielilor prin reduceri masive de personal, sedii etc.
În al doilea rând, cel puțin din partea de asigurări, după un prim control urmat de sancțiuni împotriva unor factori de decizie de la trei societăți de asigurare, la scurt timp unei societăți de asigurare i s-a retras dreptul de a vinde RCA, până la rezolvarea problemelor constatate.
Măsura luată este salutară, dar nu mă înțelegeți greșit, nimeni nu dorește închiderea sau falimentarea acelei societăți. Efectul ar fi dezastruos și în cascadă, populația, care oricum și-a pierdut încrederea în societățile de asigurare, ar reacționa foarte dur și imprevizibil.
Cred sincer că ASF a dorit să tragă un semnal de alarmă pentru toate societățile de asigurare de a reveni la normal și de a recâștiga încrederea populației.
Sper ca și pe viitor ASF să fie un arbitru foarte activ și imparțial în piața asigurărilor, pentru ca această afacere să se desfășoare normal, firesc și în siguranță.
Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
Lasă un răspuns