Autorităţile române sunt criticate în ediţia din acest an a Raportului privind Traficul de Persoane al Departamentului de Stat al SUA pentru faptul că nu respectă pe deplin standardele minime necesare pentru eliminarea traficului, cu toate că autorii notează eforturile considerabile ale statului în vederea combaterii acestui fenomen.
România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţii, femeile şi copiii traficaţi în special în scopul muncii forţate, precum şi pentru femeile şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale. Barbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi către Spania, Italia, Republica Cehă, Grecia, Finlanda, Israel, Germania, Slovenia, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa, Belgia şi Statele Unite ale Americii în scopuri de muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată, potrivit documentului publicat luni pe site-ul de internet al Departamentului de Stat.
Aceeaşi sursă aminteşte că au existat informaţii cu privire la grupări criminale formate din romi din România care exploatau români prin Europa. România este o ţară destinaţie pentru un mic număr de femei din Republica Moldova, Columbia şi Franţa forţate să se prostitueze şi pentru bărbaţi din Honduras forţaţi să muncească. Totodată, textul avertizează că numărul băieţilor români implicaţi în traficul cu scop sexual a crescut şi critică executivul pentru că, pentru al doilea an consecutiv, acesta nu a reuşit să le ofere fonduri unor ONG-uri care se ocupă de îngrijirea şi protejarea victimelor.
În 2010, autorităţile de la Bucureşti au investigat 717 cazuri de trafic de persoane, comparativ cu 759 investigate în 2009. Peste 400 de traficanţi au fost puşi sub acuzare, iar 200 au fost condamnaţi. Comparativ cu 2009, numărul celor puşi sub acuzare a crescut, însă cel al condamnaţilor a scăzut. Pe de altă parte, unii observatori au apreciat că mulţi judecători au o întelegere precară a sistemului de trafic de persoane, o posibilă explicaţie pentru ritmul lent al anumitor procese de acest tip. Comparativ cu 2009, anul trecut Guvernul a înregistrat un număr de victime mai mare cu 400.
Departamentul de Stat apreciază favorabil eforturile depuse de statul român pentru combaterea traficului de persoane, concluzionând că acestea s-au îmbunătăţit în perioada vizată de raport, deşi consideră că guvernul de la Bucureşti nu respectă pe deplin standardele minime pentru eliminarea acestui trafic. Astfel, sunt menţionate activităţile de conştientizare şi informare în şcoli şi licee sau Ziua Antitrafic a Uniunii Europene, din octombrie 2010. De asemenea, se remarcă o creştere a numărului de victime identificate şi cărora li s-a acordat asistenţă şi amendarea legislaţiei privind traficul de persoane astfel încât să fie interzisă explicit cerşetoria forţată.
Cu toate acestea, guvernul român nu a indicat dacă a anchetat, urmărit ori condamnat indivizi implicaţi în organizarea traficului de persoane şi există informaţii că procurorii au inculpat victime ale acestui trafic, notează autorii documentului.
Totodată, pentru al doilea an consecutiv, guvernul român nu a asigurat finanţarea necesară ONG-urilor care asigură servicii de protecţie victimelor traficului de persoane, ceea ce a determinat închiderea mai multor adăposturi pentru astfel de victime.
În fine, Departamentul de Stat recomandă României să restabilească finanţarea pentru programele de asistenţă destinate victimelor traficului de persoane, dar şi să ia măsuri pentru identificarea acestor victime înainte de arestarea lor, pentru a se asigura că ele nu sunt pedepsite pentru acte comise ca un rezultat direct al faptului că au fost traficate.
Guvernul român este îndemnat de asemenea, între altele, să investigheze ‘viguros’ şi să judece cazurile de trafic de persoane în care ar fi implicaţi oficiali guvernamentali şi să-i pedepsească pe oficialii găsiţi vinovaţi cu închisoarea.
României i se mai recomandă în raport să-şi intensifice eforturile de identificare a potenţialelor victime ale traficului de persoane în rândul populaţiilor vulnerabile cum sunt imigranţii ilegali, lucrătorii străini, romii sau copiii puşi să cerşească, să le asigure judecătorilor traininguri de sensibilizare faţă de victime, să amelioreze comunicarea şi coordonarea interministerială în legătură cu această problemă şi să susţină capacitatea administraţiilor locale de a acorda asistenţă victimelor prin pregătirea în acest sens a oficialilor locali şi creşterea cooperării dintre aceştia şi Asociaţia naţională împotriva traficului de persoane /ANITP/. AGERPRES
Lasă un răspuns