Primarul Romeo Stavarache a prezentat la Dunquerque un Raport privind parteneriate durabile între zonele urbane și rurale, unde a primit aviz favorabil de la europeni.
Ștefan POPA
Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, raportor al Comitetului Regiunilor (CoR) pe subiectul de aviz „Parteneriatul urban-rural și guvernanța”, a prezentat, joi la Dunquerque (Franța), în cadrul Comisiei de coeziune teritorială (COTER), documentul care va sta la baza recomandărilor pe tema legăturilor urban-rural elaborate de acest forum din cadrul Uniunii Europene. Primarul Bacăului a arătat în raport că „un parteneriat durabil, dar și beneficiile economice și sociale au fost generate printr-o colaborare mai strânsă între spațiul urban și cel rural, corelată cu promovarea guvernanței teritoriale pe mai multe niveluri. O abordare complementară urban-rural și înlăturarea competiției între unitățile administrativ-teritoriale creează oportunități durabile și dinamice de dezvoltare economică și socială.
Acestea duc la reducerea disparităților la nivelul Uniunii Europene între regiuni, dar și în interiorul lor, în special la disparitățile privind calitatea vieții în mediul urban și cel rural”. Romeo Stavarache a pledat în fața europenilor pentru parteneriatele de tip urban-rural. „Avizul meu pornește de la premisa că parteneriatul urban-rural ajută la reducerea disparităților dintre mediul urban și cel rural, prin oferirea unor oportunități de dezvoltare economică de tip win-win. Creșterea economică durabilă și incluzivă la nivel regional depinde în mare măsură de exploatarea potențialului de cooperare rural-urban. Între zonele urbane și cele rurale învecinate nu ar trebuie să existe o competiție, ci mai degrabă complementaritate.
De aceea, coordonarea intervențiilor publice constituie o adevărată provocare, mai ales cât este vorba de finanțări externe precum cele cele din fondurile structurale și de investiții”, a mai spus primarul Bacăului. Un rol important în crearea parteneriatelor îl reprezintă în opinia edilului băcăuan „o mai bună colectare a datelor statistice la nivelul zonelor funcționale. Astfel se va crea o bază de dovezi, pentru o mai bună planificare teritorială, în cunoștință de cauză, justificându-se proporționalitatea intervențiilor, adică nevoia ca exercițiul de planificare să aibă loc acolo unde problemele sau schimbările se produc efectiv. Programele ESPON oferă sprijin autorităților regionale și locale, ele trebuie continuate și consolidate în perioada următoare de programare 2014-2020”. La final el a atenționat asupra necesității unor proiecte și strategii pe termen lung între urban și rural. La final, membrii COTER au avizat pozitiv raportul primarului de Bacău.
Lasă un răspuns