Forumul Constituțional și Asociația Eurocivica au organizat o dezbatere privind modificările din Constituție.
Ștefan POPA
Societatea civilă din Bacău a fost consultată vineri cu privire la noile modificări ce vor fi aduse Constituției. Forumul Constituțional și Asociația Eurocivica au organizat, la Centrul de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”, o dezbatere pe tema modificărilor ce vizează legea fundamentală a țării. Invitatul special a fost conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, coordonator al Formului Constituțional. Ilie Bîrzu, președintele Eurocivica, a prezentat lista de invitați, cu participanți de la nivelul Primăriei Bacău, prin viceprimarul Vasile Tescaru, șefi de ONG-uri, reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor, asociațiilor profesionale, elevi și studenți, într-un cuvânt membri ai societății civile băcăuane.
„Avem un timp foarte scurt pentru a realiza raportul care trebuie finalizat la mijlocul lunii mai și prezentat Comisiei parlamentare în privința modificărilor constituționale. Urgența este din cauza regionalizării, proces care trebuie realizat până în noiembrie. Până acum am avut 20 de întâlniri în țară, au început să se contureze multe propuneri și mai avem alte 30 de dezbateri”, a declarat Cristian Pîrvulescu. S-a trecut apoi la consemnarea propunerilor venite de la participanți. Astfel, fiecare a putut să spună, în funcție de domeniul în care activează și de experiența profesională, ce modificări ar fi necesare. Unii au propus să se introducă responsabilitatea demnitarilor, care să fie trași la răspundere pentru ceea ce lasă în urmă, reducerea sau majorarea vârstei pentru cei care candidează la Senat, Camera Deputaților sau președinție, obligativitatea votului pentru situații cu impact național, garantarea reală a drepturilor cetățenilor, corelarea legislației cu regionalizarea, schimbarea formei de guvernământ prin revenirea la monarhia constituțională, împărțirea pe regiuni politice a țării, capitole speciale pentru persoanele cu probleme grave, limitarea vârstei pentru aleși astfel încă să nu stea 30 de ani în funcții, mandatul de președinte să fie de patru ani și nu de cinci ani sau organizarea tuturor alegerilor în același timp, ca să nu se mai cheltuiască bani. Au fost și voci care au cerut ca în Constituție să se „încurajeze materia cenușie” și să se caute o formă de protecție a copiilor și nu numai a celor care au alte orientări sexuale.
Avocatul Cristian Cojocaru a vorbit despre modificările ce trebuie aduse cadrului legislativ și de necesitatea updatării Constituției în conformitate cu noile legi, luându-le în calcul și pe cele europene, stabilite prin diverse tratate, de la ultima modificare a Constituției României, din 2003. „Printre propunerile de modificare a Constituției sunt și stabilirea unei terminologiei corecte și congruente, introducerea noilor prevederi din tratatele pe care România le-a semnat din 2003 încoace, cum este cel de la Lisabona, sau modificarea aproape în totalitate a regulementului privind funcționarea Curții Constituționale. Jurisprudența Curții să fie obligatorie pentru deciziile ulterioare ale Curții, să nu mai avem situații în care rezoluțiile să fie date în funcție de membrii Curții Constituționale. În opinia mea, Constituția ar trebui revizuită total, cu excepția articolului 1”, a declarat avocatul Cristian Cojocaru.
Cineva a zis
Care bacauani….despre cine vorbiti..? Vrem referendum national despre asa ceva..pentru ca discutiile intre cateva persoane nu inseamna nimic..