• statul are de returnat 52 de miliarde de lei, dar contribuabilii băcăuani s-au prezentat în număr mic și au ridicat doar 19 miliarde de lei • nici la plata diferențelor nu se înghesuie băcăuanii • din 20 de miliarde de lei, au fost plătite doar patru miliarde de lei
Peste 4.000 de băcăuani au primit deja acasă decizii de impunere, prin care sînt înștiințați că au de plătit statului, în total, 18 miliarde de lei. În perioada următoare, încă 650 de locuitori ai județului vor mai primi astfel de înștiințări, pentru aproximativ două miliarde de lei. În total, aproximativ 4.650 de băcăuani au de returnat statului 20 de miliarde de lei. Din cei care au primit înștiințarea acasă, doar o parte au mers la Fisc să-și achite obligațiile, plățile ajungînd pînă acum doar la suma de patru miliarde de lei.
Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău anunță că au fost elaborate pînă acum aproape 75.620 decizii de impunere a veniturilor obținute anul trecut. Aproape 48.000 de băcăuani au primit sau vor primi cu bucurie deciziile de impunere, pentru că fiscul are să le dea nu mai puțin de 52 de miliarde de lei. Pînă acum, au aflat că au de încasat numai 30.000 de băcăuani, care au primit deciziile prin poștă. Doar o parte dintre contribuabili s-au prezentat la ghișeele DGFP și au încasat 19 miliarde de lei, pînă acum. Aproape 11.700 de băcăuani, conform datelor culese ieri de DGFP, nu au nici de plătit, nici de primit.
Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP, informează că administrațiile finanțelor publice își rezervă dreptul să modifice impozitul calculat, în condițiile declarării eronate a veniturilor. „Împotriva măsurilor dispuse prin decizii se pot face contestații, care se depun, în termen de 15 zile de la comunicare, la organul fiscal competent. În cazul sumelor de plată se impune respectarea termenelor înscrise în deciziile de impunere, întrucît pentru impozitul neachitat se calculează dobînzi și penalități de întîrziere”, anunță Radu. În cazul sumelor de restituit , contribuabilii trebuie să țină cont de termenele stabilite în decizii, pentru încasarea operativă și evitarea aglomerațiilor la trezoreriile administrațiilor finanțelor publice. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns