• Termloc nu va da căldură asociațiilor cu datorii mai vechi de trei luni, indiferent de temperaturile de afară • în aceste condiții, doar trei asociații din cele 92 deservite de Temloc vor avea caloriferele calde în această iarnă • Crîșmaru amenință că nu va da căldură, indiferent dacă temperaturile vor fi mai mici de 10 grade, însă poate furniza agent termic scărilor sau blocurilor fără datorii, dacă asociațiile solicită acest lucru • în schimb, cele 53 de asociații care primesc, în momentul de față, apă caldă, vor beneficia, în continuare, de această utilitate
Scăderea constantă a temperaturilor exterioare înregistrată în ultima perioadă a adus în prim plan subiectul de sezon cel mai discutat: furnizarea căldurii. Ca de fiecare dată în ultimii ani, datoriile de zeci de miliarde de lei pe care producătorii de agent termic din municipiul Bacău le au de recuperat de la beneficiari pun sub semnul întrebării încălzirea apartamentelor în perioada rece. Într-o conferință de presă organizată ieri la sediul societății, directorul SC Termloc SA Bacău, Dumitru Crîșmaru, a declarat că, indiferent de temperaturile de afară, băcăuanii nu vor beneficia de căldură. „Condiția pentru furnizarea agentului termic este ca asociațiile de locatari sau proprietari să nu aibă datorii sau, în cel mai rău caz, datoriile să nu fie mai vechi de trei luni. Acest lucru înseamnă că doar asociațiile care nu și-au achitat facturile aferente lunilor iulie, august și septembrie 2002 vor beneficia de căldură. În rest, asociațiile, indiferent de valoarea de debitului, nu vor primi căldură”, a spus Dumitru Crîșmaru.
Directorul societății care administrează centralele termice de cartier s-a arătat foarte hotărît în privința condiției pe care a impus-o asociațiilor datornice. Crîșmaru a spus că, indiferent de temperaturile de afară, societatea nu va renunța la condiția de achitare a facturilor mai vechi de trei luni. „Nu avem ce face, chiar dacă afară va fi frig. Și noi trebuie să plătim salariații, datoriile la stat, furnizorii de gaz sau curent electric. Dacă nu avem încasări, nu putem face acest lucru. Vom da căldură fără să ținem cont de încasări, doar în momentul în care și noi vom primi gaz sau curent gratis”, a declarat Dumitru Crîșmaru.
La data de 20 septembrie, dintre cele 92 de asociații de locatari sau de proprietari deservite, doar trei îndeplineau condiția referitoare la vechimea de trei luni a debitului. Practic, dacă trei nopți consecutiv ar fi temperaturi mai mici de 10 grade și ar trebui furnizată căldura, așa cum spune legea, doar Asociația de locatari 136, din zona Narciselor, Asociația 15, de pe strada 9 Mai, și Asociația 28, de pe strada Energiei, vor primi căldură. Cele trei asociații deservesc, în total, circa 1.800 de apartamente, ceea ce înseamnă că, din totalul de 20.598 de locuințe branșate la rețeaua Termloc, nici măcar 10 la sută nu vor fi încălzite în această toamnă.
Șansele de achitare a debitelor în perioada care a mai rămas sînt foarte mici, pentru majoritatea asociațiilor. Cele mai multe dintre acestea au facturile neachitate din iarna 2000- 2001, și doar cîteva au șanse să ajungă cu plata la ultimele trei luni. Valoarea totală a datoriei asociațiilor de locatari sau proprietari către Termloc se ridica, la sfîrșitul lunii septembrie, la aproape 40 de miliarde de lei.
În afara amenințărilor de lăsa asociațiile datornice fără căldură, Dumitru Crîșmaru a oferit o soluție care ar salva de la îngheț pe băcăuanii buni platnici. „Noi am impus condițiile de furnizare, iar administratorii de asociații au datoria de a analiza situația încasărilor la nivelul fiecărui bloc sau a fiecărei scări. Nu este normal ca cei care care plătesc să sufere din cauza altora. Soluția este ca administratorii să ne trimită o listă a blocurilor sau scărilor fără datorii, iar noi vom trece la debranșarea celorlalte, pentru ca băcăuanii fără debite la asociație să se încălzească”, a spus Crîșmaru. Acest serviciu de debranșare a rău platnicilor din rețea va fi realizat de Termloc doar pe baza solicitării asociației și va fi prestat contracost.
Chiar dacă nu vor furniza agent termic pentru încălzirea caloriferelor, salariații centralelor termice nu vor fi trimiși în șomaj. Din cele 40 de centrale termice de cvartal, jumătatate livrează, în momentul de față, apă caldă menajeră. De această utilitate beneficiază 53 de asociații din municipiu, care, chiar dacă nu îndeplinesc condițiile pentru a primi căldură, vor avea, în continuare, apă caldă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns