– desi pasionat de la virsta de 4 ani de ciclism, abia acum, la 42 de ani, Anton Duma Porumbi a inteles ca aceasta este si singura lui dragoste – plecat de unul singur, pe bicicleta, intr-o calatorie de aproape 5.000 km, numita a „Prieteniei, spiritualitatii si iubirii”, bacauanul este fericit ca s-a descoperit, de fapt, descoperind lumea, pe sine insusi
Madalina ROTARU
Ajuns la virsta de 42 de ani, Anton Duma Porumbi a constatat – mai in gluma, mai in serios – ca nu stie, inca, cine e si ce mai poate face in viata. Avea totusi citeva banuieli, insuflate de marea sa pasiune pentru mersul pe bicicleta si de o calatorie savirsita anul trecut prin Europa. Drept urmare, a hotarit ca e timpul sa afle. Pe bicicleta, singur, intr-un tur de forta Torino – Spania – Franta – Torino, bacauanul a plecat in cautarea lui insusi, pe 18 martie 2008. „Am lasat in urma un loc de munca foarte bine platit, dar care nu-mi oferea satisfactii sufletesti. Am hotarit ca e timpul sa fac ceea ce-mi doream de multa vreme!”, si-a inceput povestea Anton Duma Porumbi. Si-a facut bagajele, si-a luat minimul necesar si a pornit in prima mare calatorie a vietii sale, un „mini-proiect” de 4.347 km, intitulat de el insusi „Prietenie, Spritualitate si Iubire”. A plecat din Torino, acolo unde locuia impreuna cu fratele sau, Laurentiu, „ciclist” legitimat in Italia, cu o simpla harta in buzunar si citiva banuti. „Prima oprire a fost in Spania. M-am dus special acolo pentru a-mi vizita prieteni cu care nu ma vazusem de 15 ani. Mi-am reimprospatat relatiile cu ei. Prin aceasta, primul punct al drumului meu a fost, practic, parcurs: prietenia”, a povestit ciclistul. Spiritualitatea a fost „atinsa” la Lourdes – Franta, de unde a adus apa sfintita pentru parinti. „Se spune ca acolo exista un cimp emotional, eram curios sa-l aflu. Nu sint foarte religios, dar l-am simtit si m-a miscat”, ne-a marturisit aventurierul. Al treilea punct de pe harta sa imaginara – iubirea – l-a descoperit tot in Franta, in fata Turnului Eiffel, mai exact. „Nu pot sa spun ce am simtit cind am ajuns acolo! Eram buimac, flamind, plouat, pentru ca doua saptamini a plouat in continuu in Franta. Am ajuns la Turn si toate au trecut brusc. M-am identificat pur si simplu, in acel moment, doar cu prezentul. Atunci m-am descoperit pe mine insumi, atunci am jurat dragoste vesnica pentru bicicleta!”, si-a amintit, inflacarat, bacauanul. Dupa toate acestea, s-a reintors in Torino, unde a poposit citeva zile. S-a odihnit, s-a suit din nou pe bicicleta si, pe 9 iunie a.c., a revenit in Romania, la casa parinteasca din satul Valea Mare, comuna Faraoani, judetul Bacau.
Mai mult decit o calatorie
Dupa 37 de zile, dupa 4.347 de kilometri si dupa doborirea unui record personal de 240 km, parcursi fara popas in traversarea Alpilor, Anton Duma Porumbi simte nevoia sa impartaseasca experienta sa lumii intregi. Pe tot parcursul calatoriei a dormit in cort, a mincat hrana rece si a fost mai mult singur. Cu toate acestea, bacauanul nu regreta nimic, mai mult, este hotarit sa o ia mereu, de acum incolo, de la capat. „Ceea ce citeam cindva in carti, acum am experimentat. Omul cind face ceva, primeste o rasplata. Eu am facut ceva pentru natura si natura m-a rasplatit inzecit cu imaginile ei, ajutindu-ma sa ma gasesc pe mine insumi. A fost o calatorie mistica, in care natura mi-a transmis din plin energiile ei benefice. Au fost momente de maxima intensitate, in care se poate spune ca mi-am gasit centrul”, povesteste calatorul.
Mersul pe bicicleta poate schimba imaginea Romaniei
Acum, ca s-a gasit pe sine insusi, Anton Duma vrea sa plece din nou, de data aceasta insa pentru semenii sai. „Fac asta pentru a scoate oamenii din viata de sablon. Trebuie sa faca ceea ce simt, chiar daca, uneori, ruperea de cotidian poate fi grea”, a precizat bacauanul. Pentru viitor si-a propus demararea unor proiecte serioase, scopul principal fiind, cu implicarea altor pasionati de ciclism, sa duca numele Romaniei peste hotare. „Vreau sa schimb imaginea lumii despre Romania. Sa fac cunoscute meleagurile noastre, obiceiurile noastre, traditiile noastre”, spune hotarit Anton. Desigur, in toate demersurile sale, ar avea nevoie, pentru reusita, de ajutorul semenilor. De altfel, si pina acum s-a bucurat de sustinere morala si materiala din partea chiar a campionului national la ciclism Ovidiu Burghelea si a fratelui acestuia, lucru pentru care bacauanul Anton Duma Porumbi nu poate fi decit recunoscator.
Lasă un răspuns