Pina in vara anului viitor, Romania este obligata sa intreprinda o serie de masuri care sa duca la scaderea gradului de poluare din orice sursa, potrivit cerintelor Uniunii Europene. In acest sens, autoritatile publice teritoriale pentru protectia mediului din intreaga tara au obligatia de a elabora planuri de gestionare a calitatii aerului la nivel teritorial, precum si de a controla si analiza punerea in aplicare a acestora. La nivel judetean, localitatile Bacau si Letea Veche au fost incluse in lista localitatilor in care trebuie stabilite masuri pentru reducerea pulberilor in suspensie (PM10) – particule foarte mici (cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri -a mia parte dintr-un milimetru) care trec prin nas si git, patrunzind in alveolele pulmonare putind provoca inflamatii si intoxicari in special la persoanele cu boli de inima, astmatici, copii si virstnici. „Media anuala la PM10 trebuie sa scada considerabil in 2010 fata de 2009, ori masuratorile efectuate pina acum arata ca nu exista o scadere substantiala a concentratiei maxime admise de astfel de pulberi fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a spus Tania Ursu, sef serviciu Monitorizare, Baze de Date, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau, in conferinta de presa organizata ieri, la sediul institutiei. Agentia pentru Protectia Mediului Bacau a intocmit „Programul de gestionare a calitatii aerului pentru municipiul Bacau si comuna Letea Veche” care prezinta situatia actuala privind calitatea aerului in cele doua zone, identifica sursele de poluare si stabileste masuri pentru atingera obiectivului, respectiv cresterea calitatii aerului. Programul va fi supus dezbaterii publice pe 31 mai, pina atunci insa, bacauanii fiind invitati sa-si exprime opinia fata de masurile stabilite in acesta. Programul poate fi descarcat de pe site-ul APM Bacau – www.apmbc.ro – meniul „Monitoring, Baza Date” sub denumirea „Program de gestionare calitate aer in municipiul Bacau”, iar opiniile pot fi exprimate in scris, pe adresa de e-mail office@apmbc.ro sau la sediul APM Bacau, Str.Oituz nr.23, telefon: 0234.524691. Printre operatorii cu rol important in aducerea la indeplinire a obligatiilor de crestere a calitatii aerului in Bacau se afla SC. CET SA, RAR SA sau Primaria Bacau iar printre masurile stabilite in acest sens se numara eliminarea, treptat, a producerii energiei termice pe baza de carbune de catre CET, intensificarea actiunilor de control tehnic in trafic in vederea functionarii autovehiculelor la parametrii normali (SC RAR) sau reabilitarea zonelor verzi si extinderea acestora pe principalele artere municipale a muncipiului (Primaria Bacau). (Madalina ROTARU)
Anonim a zis
Suna frumos dar ireal totodata. Sunt curios cum tocmai acele agentii teritoriale care au inchis ochii de fiecare data cand societatea Amurco (Sofert si cum s-a mai numit) a poluat sever.
Asta nu este valabil doar in cazul Bacaului, multe orase care s-au procopsit cu diverse combinate, preluate dupa revolutie de fel de fel de miliardari de cartoni ce au reusit sa otraveasca zeci atata populatie fara sa le traga societatile la raspundere pe baza criteriilor de mediu.
ramma a zis
Nu este nimic serios! Protectia Mediului Bacau este o puturosenie si o spagareara de mare clasa. Amurco trebuia sa instaleze…..”niste filter”, ce prosteala pe capul poluatilor de Bacau. La cum mirosea zilele trecute pe la insula, se pare ca nu le este frica de nimic. Sa plece toti incompetentii de la mediu, vrem aer curat si in Bacau!!!!
Anonim a zis
nu numai pe insula mirosea, tot bacaul parea scufundat in atmosfera de avicola de aveam impresia ca a dat aviara peste gainarii.
Anonim a zis
In primul rand sunt de accord cu toate opiniile de mai sus doar ca as mai adauga si faptul ca este o mare problema cu praful ca e strans cu maturoiul si din cauza asta el e mai mult imprastiat in aer si intra la noi in case plus ca acel praf de pe strazi e mai din cauza ca iarna primaria foloseste nisipul care dupa topirea zapezii ramane pe strazi si trotuare
vip a zis
in alte orase se practica spalarea cu apa saptamanal a strazilor principale, iar in bucuresti folosesc si un fel de „sampon” pt curatarea strazilor!
de ce nu si la noi? alo…primaria, se aude?
dan a zis
este cumplit aerul in bacau! sat fara stapani
BC24 a zis
Strazile sunt spalate saptamanal si in bacau. De pe la 5AM ies masinile care spala.